Донација дому здравља и најава помоћи за отварање дома за старе у Рибнику

Срна
Донација дому здравља и најава помоћи за отварање дома за старе у Рибнику

РИБНИК- Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је након разговора са руководством у Рибнику да је то стабилна општина која одлично ради и разумије политике овог министарства с циљем унапређења здравствене и социјалне заштите.

"Општина Рибник суфинансира много пројекта које ради заједно са Владом Републике Српске, што олакшава наш посао и омогућава да се врло брзо дође до значајних рјешења на добробит грађана", рекао је Шеранић након састанка.

Он је похвалио синергију ове локалне заједнице и републичких установа, те навео да су добром сарадњом у посљедње четири године у Рибнику реализовани бројни пројекти као што је обезбјеђење санитета за Дом здравља, а данас и савременог ултразвучног апарата чија је вриједност 47.000 КМ. Шеранић каже да опремање Дома здравља ове општине олакшава и за грађане Источног Дрвара и Дринића да дођу до услуга консултативно специјалистичке здравствене заштите.

"Настављамо активности и у сегменту социјалне заштите и треба да заједнички обезбиједимо ауто за потребе Центра за социјални рад, због корисника који се налазе у удаљеним подручјима општине", рекао је он. Министар је истакао да здравствена и социјална заштита мора да буде обезбијеђена за сваког грађанина Републике Српске.

"Министарство здравља и социјалне заштите пружиће пуну подршку и седећем пројекту у Рибнику- Дом за стара лица, што ће обезбиједити и посао за младе којеи мају знања из психологије, дефектологије и социјалне заштите у подршци грађанима", навео је Шеранић. Шеранић је у Рибнику разговарао са начелником општине Небојшом Караћем, а састанку су присуствовали и руководиоци Дома здравља и Центра за социјални рад ове општине. Министар је у Рибнику посјетио Дом здравља "Др Драган Војводић". Караћ је рекао новинарима да је у разговору Шеранић упознат са радом Центра за социјани рад чији је буџет 930.000 КМ, од чега ресорно министарство учествује са 310.000 КМ, а остало обезбјеђује општина.

Он је истакао да је Центар кадровски, стручно и технички опремљен и извршава све своје задатке, те да су са министром договорени и неки нови пројекти. За Дом здравља "Др Драган Војводић" у Рибнику, Караћ је рекао да је установа од највећег значаја за ову локалну заједницу и захвалио здравственим радницима и Шеранићу што је на најбољи начин превладано тешко вријеме пандемије вируса корона. Према ријечима Караћа, општина за рад Дома здравља издваја годишње 100.000 КМ, а ове године финансирају и бруто плату за три медицинска техничара, како би задржали младе људе да раде у завичају.

"Разговарали смо и о заједничким пројектима за Дом здравља, што је најбоља опција за локалну заједницу и за Минстарство, а наша је иницијатива да до краја године оснујемо јавну установу за стара и изнемогла лица, за шта је већ обезбијеђен адекватан објекат, чија би реконструкција требала започети наредне године", рекао је Караћ. Директор Дома здравља "Др Драган Војводић" у Рибнику Никола Јанковић захвалио је министру Шеранићу за данашњу донацију и навео да је ултразвучни апарат који сада користе још из 1997. године.

Према његовим ријечима, ова здравствена установа има 5.000 осигураника и 38 радника. Како је најављено из Министарства, Шеранић ће данас и у Мркоњић Граду посјетити Дом здравља "Др Јован Рашковић" поводом испоруке медицинске опреме набављене за јавне здравствене установе Дом здравља "Др Јован Рашковић" Мркоњић Град, Дом здравља "Др Драган Војводић" Рибник и Дом здравља "Свети Сава" Оштра Лука. Опрема је набављена у оквиру "Хитног пројекта ковид 19" који спроводи Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана