Доминирају жене: Колико стогодишњака живи у БиХ?

Независне
Доминирају жене: Колико стогодишњака живи у БиХ?

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Стотину или више година у БиХ има 2.805 грађана, а међу популацијом која је проживјела цијели вијек, а и више од тога, доминирају жене.

Према подацима Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) БиХ, стотину или више свјећица на торти гасе 1.952 жене и 853 мушкараца.

"Највише људи са 100 или више година живи на подручју општине Сарајево - 439. Најстарија особа у Босни и Херцеговини је женског пола, има 119 година и живи у општини Лукавац, мјесто Шикуље", навели су они за "Независне новине".

Александар Чавић, демограф, истиче да постоје двије правилности које су емпиријски утврђене. Како наводи, прва правилност је да се мушкарци чешће рађају од жена, док је друга правилност да жене живе дуже од мушкараца.

"Очекивано трајање живота жена је дуже од живота мушкараца за неколико година. У нашој популацији то је између пет и шест година, у зависности од године у којој се утврђује. Ово је правилност по којој ми одговарамо просјеку свјетске популације у обичајним мирним околностима. У ратним околностима живот мушкараца додатно се скраћује", истиче он и подсјећа да мушкарци чешће обављају ризична занимања као што су војне, полицијске или ватрогасне службе, односно послове који доводе до већег степена трошења организма, што, такође, доводи до тога да мушкарци живе краће.

"И животне навике су код мушкараца нешто што доводи до краћег живота", истиче он.

Да 100 или више година има више жена него мушкараца не чуди ни демографа Александра Мајића, који истиче да се ови подаци поклапају са свим релевантним подацима у свијету, Европи и земљама окружења.

"Ако узмемо само простор Босне и Херцеговине и Републике Српске, видјећемо да је очекивано трајање живота за жене дуже за отприлике шест година него за мушкарце. У свим старосним контингентима изнад 50 година доминирају жене зато што је вјероватноћа смртности мушкараца много већа у односу на смртност жена", каже Мајић.

У прилог бројкама да у БиХ има више стогодишњака међу женама него мушкарцима, говоре и подаци Републичког завода за статистику Српске, према којима је утврђено да мушкарци у Српској живе краће од жена.

"Просјечна старост приликом умирања за мушкарце у 2023. години износила је 72 године, а за жене 78 година. У односу на 2022. годину, просјечна старост приликом умирања за мушкарце у благом је паду, док је просјечна старост приликом умирања за жене у благом порасту", навели су из Републичког завода за статистику Српске.

Са најмилијима недавно је 110. рођендан прославила и најдуговјечнија становница сарајевске општине Стари град, Ајка Локмић, а тим поводом ју је посјетио и начелник ове општине.

Занимљиво је да је број особа које имају 100 или више година у Босни и Херцеговини у порасту, барем ако је вјеровати подацима ИДДЕЕА. Тако су "Независне новине" почетком 2021. године писале да у БиХ живи 1.149 особа које су дочекале нови животни вијек. Тада је са 100 и више година било 329 мушкараца и 820 жена.

Тадашњи подаци показали су да је највише стогодишњака, њих 195, живјело на територији града Сарајева, гдје је живјела 131 особа женског, те 64 мушког пола.

Да је пораст броја стогодишњака присутан, види се и када се у разматрање узму подаци из прољећа 2019. године, када је било 850 таквих грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана