Домагој Маргетић прешао у православље, крстио се у манастиру у БиХ

ГС
Домагој Маргетић прешао у православље, крстио се у манастиру у БиХ

БИЈЕЉИНА - Познати новинар и писац Домагој Маргетић, Јевереј по националности, данас је Светом тајном крштења у манастиру Тавна код Бијељине примио православну вјеру.

Његово крштено име је Стефан.

Дође период живота када вам је потребно нешто више, нешто дубље од свега што вас окужује и што је ваша свакодневица. Дође тренутак када желите да се саживите са вјером, прича Домагој.

"Морате имати духовни одмак од свакодневног, од баналног. То је управо то. Морате да мислите о вјери. Ја нисам био вјерник, нисам био крштен, нисам био ни у једној вјероисповијести, али сам одрастао са православним вјерницима. Та духовност православна ми је била најтоплија, најдуховнија, најближа, најинтимнија. Интимно најближа. Зато сам се одлучио крстити”, рекао је Маргетић за БН.

Домагој је дјетинство провео у Бијељини, Семберији и на обронцима Мајевице, па је мјесто крштења, како каже, логичан избор.

"Хтио сам да се крстим у бијељинском крају, јер сам одавде, јер су моји одавде. Када сам мом пријатељу Цвики Петровићу рекао да желим да се крстим, он је рекао да нема бољег мјеста него што је манастир Тавна. Такође, Тавна има животну причу страднања и обнављања, као и ја. Пркосила је", рекао је Маргетић.

Сваки човјек који одлучи да пригрли православље и постане дио вјере добродошао је, каже свештеник Лазар Кршић, духовник немањићке светиње под брдима Мајевице.

"То је била његова лична одлука да дође у ову светињу и данас обави Свету тајну крштења, односно да данас као што је некада Савле, Јеврејин, постао апостол Павле, он од Домагоја постане Стефан. Милим да ће он оправдати оно што је данас овдје урадио. Да ће бити хришћанин, православац, човјек. Што се мене лично тиче неке теме које он ради и обрађује заслужује сваку пажњу и сваку похвалу, а његов рад је изузетно велики и неизмјеран", рекао је духовник манастира Тавна Лазар Кршић.

Отац Лазар истиче да је манастир Тавна био и остао уточиште, али и први корак православља многих људи из разних дијелова свијета, разних вјера и нација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана