Домаћи гости спас за туризам

Милијана Латиновић
Домаћи гости спас за туризам

БАЊАЛУКА - Туризам у Републици Српској, којем због пандемије вируса корона пријети колапс, могао би оживјети захваљујући ваучерима које би сви пунољетни грађани користили током љетног одмора на домаћим планинама, језерима, у бањама и националним парковима.

По узору на сусједну Србију у којој је неколико десетина хиљада ваучера за одмор на домаћим дестинацијама “плануло” за свега неколико дана, представници Привредне коморе РС и Подручне привредне коморе Бањалука упутили су Влади иницијативу да РС емитује пет милиона марака ваучера те да се по 100 КМ додјели сваком пунољетном грађанину уз услов да најмање четири дана проведу у хотелима на домаћим дестинацијама.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић каже за “Глас Српске” да је у туризму запослено око 14.000 радника те да би ваучери за боравак у туристичким дестинацијама Српске сигурно помогли да туризам изађе из кризе изазване пандемијом вируса корона.

- Од половине марта хотели су празни и питање је када ће имати прве госте. Циљ нам је да ваучерима стимулишемо грађане да ове године љетују у Српској - рекао је Рачић. Нагласио је да су ваучери помоћ туристичким радницима да превазиђу кризу и врате се својим редовним пословима.

- То је својеврсна помоћ за породице тих радника. Када све саберемо око 50.000 становника живи од туризма - појаснио је Рачић, нагласивши да ће путовање према свјетским туристичким центрима сигурно бити отежано овог љета, а грађани ће морати да се тестирају и само за те намјене четворочланој породици биће потребно у просјеку 800 марака.

Рачић каже да би, ако би тај износ плус два ваучера од 100 марака породица искористила у Српској, и републичка каса била пунија.

- Без помоћи многи туристички центри завршиће у стечају - рекао је Рачић.

Да ће ваучери оживјети туризам сагласни су и у Туристичкој организацији РС која реализује кампању “Воли Српску, осјети Српску, доживи Српску”.

- Једино је извјесно да ћемо ово љето моћи да путујемо по својим земљама. Током прошлог љета Српском је путовало 44.000 домаћих туриста. Сматрамо да би ваучери могли допринијети да та бројка на крају овог љета буде већа - истакла је директорица ТОРС-а Нада Јовановић.

У помоћ Републике и подршку грађана уздају се и у туристичким центрима.

Директор Здравствено-туристичког центра “Бања Врућица” у Теслићу Драган Богданић оцијенио је да је ово прилика да грађани боље упознају туристичке бисере Српске и помогну да туризам стане на ноге.

- Бањски туризам је веома популаран, а с обзиром на то да је питање када ћемо моћи да угостимо странце, једина нада су нам домаћи туристи. Вријеме пандемије користимо за уређење капацитета како бисмо спремно дочекали госте - истакао је Богданић.

Директор Националног парка “Сутјеска” Дејан Павловић каже да је ова иницијатива одлична те да ове године све наде полажу у домаће туристе.

- Отказано нам је до сада око 10.000 ноћења и година ће бити тешка ако се становници не окрену домаћим дестинацијама, јер трошећи новац у својој земљи јачамо економију и помажемо туризам - рекао је Павловић и додао да тренутно уређују смјештајне капацитете у Долини хероја.

Састанак

Горан Рачић је истакао да је иницијативу Привредне коморе РС и Подручне привредне коморе Бањалука, која је упућена Влади Српске на разматрање, поздравила предсједница Српске Жељка Цвијановић.

- Ових дана разговараћемо са предсједницом и премијером Радованом Вишковићем у вези са конкретизацијом иницијативе - казао је Рачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана