Домаће власти да преузму одговорност за процес тражења

Срна
Домаће власти да преузму одговорност за процес тражења

МРКОЊИЋ ГРАД - Породице погинулих из Републике Српске незадовољне су радом Института за нестала лица БиХ у процесу тражења несталих Срба и сматрају да домаће власти морају преузети одговорност за тај процес јер је Међународни комитет црвеног крста /МКЦК/ најавио одлазак из БиХ, закључено је данас на округлом столу у Подбрду код Мркоњић Града.

У Општинској организацији породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Мркоњић Град, која је организатор скупа, Срни је речено да је с циљем убрзања тражења несталх лица српске националности потребно да заједнички састанак одрже стране које су учествовале у рату, чланови ратних комисија, команданти или начелници ратних јединица које су биле присутне на одређеном подручју.

На скупу је било ријечи о покретању поступка процесуирања ратног злочина у вези са нестанком лица у протеклом рату, те о надлежности и одговорности институција БиХ у процесу тражења несталих лица.

Разматрано је стање у процесу тражења несталих лица, улога у процесу њиховог тражења и идентификације, те плану ексхумација и идентификација Института за нестала лица БиХ за 2023. годину.

У раду округлог стола учествовали су представници Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, чланови породица несталих из околних мјеста, представници Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Округлом столу, који је био посвећен проналаску несталих лица из протеклог рата, присуствовали су и представници Међународне комисије за нестала лица /ИЦМП/, Института за нестала лица БиХ, сусједних општина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана