Домаће туристичке дестинације у рангу са свјетским

СРНА
Домаће туристичке дестинације у рангу са свјетским

БАЊАЛУКА - Уврштавање Крупе на Врбасу на листу најбољих туристичких села на свијету препоручених за посјету признање је за Бањалуку које значи промоцију на свјетском нивоу, као и да домаће туристичке дестинације могу парирати многим свјетским, речено је Срни у Туристичкој организацији Републике Српске.

Из Туристичке организације Републике Српске истакли су да је препозната очуваност амбијента, културно-историјске атракције и однос локалног становништва према дестинацији, што Крупа на Врбасу свакако заслужује.

У Републици Српској, осим Крупе на Врбасу, многе локалне заједнице су изузетне по природним и културно-историјским атракцијама, очуваним насљеђем и традицијом, одрживим развојем и укљученом локалном заједницом као носиоцима туристичке понуде у селима.

На одржаном конкурсу за "Најљепша села БиХ" нашли су се и Пецка, општина Мркоњић Град и Братач, као и општина Невесиње.

Из Туристичке организације додају да су домаћа села једна од ријетких и аутентичних у Европи због чега је неопходно да се њихова очуваност уврсти у туристичку понуду како би локално становништво имало бенефите од туризма који неће нарушити аутентичност.

"У нашим селима туристима се послужује домаћа храна, направљена вриједним рукама домаћина који служе домаћи сир из мијеха или шкрипавац, ако смо у Херцеговини или јањску плетеницу, ако смо у Шипову, приганице са медом или уштипке са кајмаком, телетину под сачем, поточне пастрмке са тањирача. Туристи су изненађени укусима и мирисима домаћих јела и засигурно је то, поред фантастичне природе, један од разлога због којих се враћају", истичу из Туристичке организације Српске.

Крупа на Врбасу, смјештена недалеко од Бањалуке, уврштена је на листу Свјетске туристичке организације /УНВТО/ најбољих туристичких села на свијету препоручених за посјету.

Ова дестинација у Републици Српској која се налази 25 километра од Бањалуке, нашла се на листи Агенције УН међу 52 рурална мјеста од Аустрије до Вијетнама. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана