Домаће јабуке само за прераду...

Данијела Бајић
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - На плантажама јабука широм Српске увелико траје берба, која је ове године, усљед тропских температура, започела још у августу, а призор који пољопривредници затичу није нимало охрабрујући, јер је велики број плодова попадао са стабла, због чега ће приноси прве класе бити преполовљени.

Због лоших приноса и катастрофалног квалитета јабука, воћари тврде да неће ни изблиза моћи подмирити трошкове, који свакодневно расту.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић истакао је за “Глас Српске” да је ова година на самом старту била обећавајућа за јабуке. Међутим, екстремно високе температуре и мјесеци без падавина донијели су, каже, велике проблеме када је у питању ово воће. 

- Добро су прошле само оне воћке које су сазреле за бербу до јуна мјесеца, све оно што је касније стизало суша је уништила - казао је Дојчиновић, истичући да цијену не могу, и да хоће, повећавати, јер је слаба куповна моћ становништва и јабуке много мање купују него раније. 

Додао је да већ неколико година скоро сви воћари у Српској послују са губитком или на нули, сви су презадужени и раде са старом механизацијом. Произвођачи више неће да иду у губитке па, тврди, одустају од производње.

- Ове године ћемо у понуди сигурно имати за 50 одсто мање јабука за конзум у односу на прошлу годину, када смо, такође, лоше прошли због суперћелијске олује. Углавном сви овогодишњи плодови ће отићи у прераду, јер црвене сорте немају своју боју. Због јако високих температура црвена јабука је побијељела или пожутјела од великих опекотина. Због тога на крају завршавају у индустрији - рекао је Дојчиновић.

Додао је да ће у цијелој Европи ове године због климатских промјена бити произведено 15 милиона тона воћа мање. С друге стране хладњаче су празне, прошлогодишњи плодови су давно продати. 

Ни у воћњацима предузећа “Агроимпекс”, који се простиру на 250 хектара, ове године неће бити квалитетних јабука, јер је због високих температура воће на брзину сазрело.

- Неколико сорти је истовремено сазрело и једноставно се не може све тако брзо обрати, због чега плодови падају на земљу и они не могу дуго да опстану - казао је директор поменутог предузећа Никола Вукелић, додајући да им додатни проблем ствара то што трошкови не престају да расту, док се производња, силом прилика, смањује. 

Овогодишњим родом не може се похвалити ни воћар из Градишке Мирко Петровић, који каже да се ни код њега ништа не задржава на стаблима, све јабуке опадају, након чега не могу ни два-три дана да стоје, одмах труле. 

- Ова година је на почетку обећавала. Међутим, суша је све уништила. Приноси конзумних јабука су и више него преполовљени. Све би ове године могло завршити у преради. Мада ни прерађивачи неће да приме све што је опало - рекао је Петровић.

СЕЗОНЦИ

Никола Вукелић је истакао да сезонце свијећом траже те да се на плантажама тренутно могу затећи само пензионери, по које одлазе чак у Србију. 

- Сигурно ни на једној плантажи нећемо наћи неког тридесетогодишњака како бере јабуке. Углавном сад то само желе да раде старији од 60 година - казао је Вукелић, који је лани имао 100 берача из Турске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана