Домаћа храна на врху менија угоститеља током тениског спектакла

Анита Јанковић Речевић
Домаћа храна на врху менија угоститеља током тениског спектакла

БАЊАЛУКА - Традиционална храна, али и ракија, сокови, вина и пиво са потписом “Маде ин Српска” треба да заузму централну позицију на менију угоститеља јер су аутохтони производи најбољи мамац да се инострани туристи, који у великом броју стижу на предстојећи тениски спектакл, поново врате у Бањалуку и још боље је позиционирају на мапи туристички пожељних мјеста у региону.

Велики тениски турнир, на којем ће наступити најбољи свјетски играчи предвођени Новаком Ђоковићем, Српска опен биће одржан од 16. до 23. априла, а у Привредној комори РС кажу да је ова спортска манифестација прилика да се гости из региона и шире упознају са туристичком и гастрономском понудом највећег града Српске.

- Смјештајни капацитети у Бањалуци су због Српска опена већ поприлично попуњени, а угоститељи би требало да играју на карту домаћих производа јер туристи желе да пробају аутентичну храну и пиће и виде шта бањалучка и привреда Српске може да понуди. И управо то треба да им буде понуђено током турнира јер тиме се позиционирамо на мапу туристички пожељних мјеста у региону - рекли су у Привредној комори Српске.

Из Коморе су нагласили да постоји велики потенцијал, али да је потребно још радити како би домаћи производи били конкурентнији и препознатљиви на тржишту, а једна од прилика за то је управо овај турнир гдје би промоцијом домаћих производа био направљен искорак.

Замјеник предсједника и члан Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма РС “Хорека” Горан Куртиновић сагласан је да је предстојећи турнир сјајна прилика за промоцију домаће хране и пића, наглашавајући да ова бранша у будућности планира додатно да обогати понуду управо аутохтоним производима.

- Домаћи сокови, вино, ракије, све је то дио наше понуде. Трагамо и за законским рјешењима која неће бити препрека да се производи малих произвођача нађу у нашој понуди, невезано за Српска опен који ћемо искористити да гостима презентујемо разне домаће сиреве, кајмак, сланину, наше ћевапе, кобасице. Сваки ресторан тежи да понуди нешто јединствено, што гост нема прилику да проба негдје другдје - рекао је Куртиновић.  

Промотор бањалучког ћевапа и познате манифестације “Ћевап фест” Небојша Куштриновић каже за “Глас” да је Српска опен идеална прилика да се промовише и почетак брендирања овог гастро производа.

- Планирамо да бредирамо бањалучки ћевап као јело са географским поријеклом, да овај домаћи специјалитет добије заштитни знак за Европску унију. Љубитељи бијелог спорта који дођу у наш град, а не пробају ћевап, могу рачунати да нису били у Бањалуци - нашалио се Куштриновић.

Најпознатији бањалучки месар Лазо Шешић каже да се у његовим роштиљницама служи искључиво домаћа храна те да се увелико припремају да туристима у данима турнира понуде само оно најбоље.

- Бањалучки ћевап и “нектар” пиво биће број један у нашој понуди, а ту су и домаћа телетина, ражњићи, бубрежњаци као и јањски кајмак. Све у нашој понуди је са простора Српске - рекао је Шешић.

Змијањски колач

Горан Куртиновић каже да је недавно промовисана аутохтона посластица, такозвани змијањски колач који ће бити послуживан у бањалучким ресторанима.

- Колач је за сада још непознаница, а и кувари и посластичари треба да се извјеште у његовој припреми. У наредним годинама очекујемо да будемо препознатљиви по змијањском колачу - рекао је Куртиновић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана