Дом здравља Бањалука: Медицинске сестре и техничари увијек на висини задатка

Јасмина Салопек
Дом здравља Бањалука: Медицинске сестре и техничари увијек на висини задатка

БАЊАЛУКА - Посао медицинских сестара и техничара је тежак и одговоран, а често се сусрећу са бројним тешким и непредвидивим ситуацијама.

Истакла је то директор Дом здравља Бањалука Невена Тодоровић на састанку са медицинским сестрама и техничарима запосленим у овој установи и том приликом честитала Међународни дан медицинских сестара – техничара.

-Честитам данашњи дан свим медицинским сестрама и техничарима у Српској  који годинама вјерно и брижно обављају свој посао

- рекла је Тодоровић и напоменула да у Дому здравља Бањалука ради 311 медицинских сестара - техничара, а радника са средњом Медицинском школом има 430.

- Од 311, њих 50 ради у Служби хитне медицинске помоћи што је један од стреснијих и одговорнијих послова у здравственом систему - навела је Тодоровић.

Њихов посао је, како каже, тежак и одговоран јер су у константној комуникацији са пацијентима или који су тешко болесни или животно угрожени.

- Они се на терену срећу са различитим ситуацијама од туча до саобраћајних несрећа, самоубистава или убистава и то с чиме се још сусрећу у току радног дана или ноћи је веома стресно - поручује она.

Сестра Зора Добраш која 25 година ради као диспечер у Хитној медицинској помоћи испричала је да су они ту за све грађане којима треба помоћ.

- Ту смо за дјецу, одрасле и за старије пацијенте да препознамо сва акутна или хитна стања. Морамо остварити добру комуникацију са свим пацијентима, нарочито са њиховом пратњом која је у страху - рекла је сестра Добраш.

У току свог радног вијека, како каже, сусрела се и са чудним, лажним, али и смијешним позивима.

- Грађане више требамо информисати о томе како требају да одговарају на питања када позивају хитну помоћ, како бисмо што  прије помогли особи којој је та помоћ потребна - каже она и напомиње да је најбоље кратко и јасно објаснити стање у којем се пацијент налази.

Дневно каже имају до 60 позива гдје екипе морају изаћи на терен, док је за вријеме вируса корона било и до 150 позива за 12 часова.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана