Доктори упозоравају: Kорона се враћа, будите опрезни

ГС
Доктори упозоравају: Kорона се враћа, будите опрезни

САРАЈЕВО - У региону је поново букнуо коронавирус. Висока температура, слабљење чула мириса и укуса, повишен ЦРП и упала плућа, симптоми су нових сојева коронавируса који харају Србијом, Хрватском, Словенијом, али, према свему судећи, нису заобишли ни БиХ.

Пратимо ситуацију

У БиХ још није званично забиљежен раст броја заражених короном, али, према ријечима др. Емине Куртагић-Пепић, специјалисте епидемиологије у Заводу за јавно здравство КС, короне сигурно има, али се не проводе тестирања па се не зна. Како додаје, ове респираторне инфекције, којих је све више, указују на постојање и ширење короне.

- Након што је у региону забиљежен пораст броја заражених од коронавируса, немогуће је да нас заобиђе. Пратимо ситуацију. Кажу да и код нас има повећања броја заражених, али ми још немамо потврду за то - казала је др. Куртагић-Пепић за Аваз.

Додаје да све оно што виде и чују, да сва симптоматологија одговара акутним респираторним инфекцијама у које спада и коронавирус.

Омикрон сој

- Не можемо децидно рећи да има короне, јер се не тестирају особе које дођу са симптомима које прати и коронавирус. Али сва симптоматологија код пацијената који нам се обрате одговара корони. То кажем и могу да потврдим као љекар, али немамо званичне потврде о томе  - говори др. Куртагић-Пепић.

Истакла је да се ради о мутацији омикрон соја који хара регионом те да у БиХ крећу с јачим надзором од новембра, јер се у септембру претежно јављају вирозе и прехлада.

Тестови упитни

Љекари позивају на опрез јер су постојећи тестови на нови сој COVID-19 непоуздани. Како каже др. Куртагић-Пепић, упитно је сада и колико су ти тестови релевантни јер се ради о новим сојевима.

- И када би се радило тестирање на коронавирус, упитно је колико би то било сврсисходно јер тест може показати да је нека особа лажно негативна или лажно позитивна – наводи др. Куртагић-Пепић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана