Док возе гледају и друштвене мреже

Јана Кезић
Док возе гледају и друштвене мреже

БАЊАЛУКА - Да ни честе полицијске контроле, високе казне, нити све више радара и пресретача на улицама нису опаметили возаче свједочи и податак Министарства унутрашњих послова Српске према којем је за само два дана написано 3.050 казни.

Из МУП-а је јуче саопштено да су током акције, реализоване 25. и 26. маја, укупно контролисана 4.164 возила, а због некоришћења безбједносног појаса кажњена су 2.322 возача, сувозача или путника.

- Због коришћења мобилног телефона, који није прилагођен у возилу, санкционисан је 541 возач - навели су у МУП-у.

Да прекршаје не праве само возачи, свједочи и податак према којем је кажњено 187 пјешака, због коришћења мобилног телефона или слушалица у оба ува, приликом кретања коловозом.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Младен Петровић рекао је за “Глас Српске” да је то што је кажњено 3.050 возача за само два дана крајње алармантан податак.

- Мобилни телефон је узрок број један због којих се догађају несреће, иако је то тешко установити када се већ догоди. Чим узмемо телефон у руку наша пажња више није 100 одсто, а онда самим тим аутоматски касне и наше реакције у саобраћају - рекао је Петровић.

Како је објаснио, живимо у времену када су мобилни телефони неизбјежни, па возачи осим тога што се током вожње махом јављају на телефон, сада из навике почињу да листају и друштвене мреже, као и портале током вожње.

- Ове алармантне бројке само ће се повећавати, ако се не уведу репресивније мјере јер очигледно да сва наша превенција и прича коју покушавамо да објаснимо кроз практичне примјере до наших људи не долази, јер смо таквог менталитета, схватимо тек када будемо кажњени - испричао је Петровић.

Због тога би МУП, како каже, требало да повећа број оваквих и сличних акција јер је циљ смањење броја људских жртава.

- Свуда у свијету је нормално да се веже сигурносни појас и да се не креће на пут без тога, док код нас махом и они који вежу то чине када већ изађу на саобраћајницу. А коришћење појаса према свим евиденцијама смањује 50 одсто смртних исхода у саобраћајним незгодама - закључује Петровић.

Кампање

Агенције за безбједност саобраћаја РС према ријечима Младена Петровића спроводи кампању “Када се живот преокрене”, у којој они који живе са посљедицама саобраћајних незгода упознају средњошколце, као будуће возаче, шта може да се догоди ако не вежу безбједносни појас.

- Од почетка јуна у сарадњи са компанијом “м:тел” радићемо и на кампањи у вези са коришћењем мобилних телефона за вријеме вожње - рекао је Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 14 беба
Рођено 14 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана