Док се грађани одмарају лопови харају

Данијела Бајић
Док се грађани одмарају лопови харају

БАЊАЛУКА - И док се власници кућа и станова безбрижно одмарају лопови неријетко “оперишу” по њиховом домаћинству, а љетна сезона, која увелико траје, идеална је прилика за њих због чега надлежни грађанима поручују да на вријеме заштите своју имовину током дужег одсуства.

У првом полугодишту ове године на подручју Српске, према подацима Министарства унутрашњих послова (МУП), забиљежена је 751 крађа, а мета лопова који “пељеше” станове најчешће су злато, новац или скупоцјени предмети због чега се често дешава да по повратку са одмора, грађани затекну проваљена врата, разбацане ствари и полупана стакла.

У прилог томе говоре и подаци МУП-а РС, према којима је у првих шест мјесеци у Српској евидентирано 398 тешких крађа, гдје су најчешће на мети биле куће, а извјештај је поднесен против 199 лица, међу којима су и 23 малољетника.

- Кад је ријеч о кривичном дјелу крађа на мети су најчешће биле трговине, угоститељски објекти и киосци. Од јануара до краја јуна у Српској су забиљежене 353 такве крађе, за које је поднесен извјештај против 272 лица - казала је начелница Одјељења за односе са јавношћу МУП РС Мирна Миљановић.

У истом периоду претходне године, према њеним ријечима, у Српској су евидентиране 364 крађе и 365 тешких крађа.

Љето је период када је појачан ризик од извршења кривичних дјела криминогених лица те из тог разлога превентивне мјере самозаштите умањују ризик од угрожавања имовине грађана, због чега су из МУП РС још једном упутили апел грађанима да у сезони годишњих одмора посебну пажњу посвете заштити кућа и станова током дужег одсуства.

Директорица пословне јединице Бањалука “Алфа” осигурања Гордана Поповић потврдила је за “Глас” да је имовина становника највише угрожена управо љети, јер је сезона одмора.

- Тада смо чешће ангажовани у смислу физичког обезбјеђења и система техничке заштите - казала је Поповићева.  Углавном им се обраћају људи који су већ имали проблема и траже њихове услуге.

- Прво већина уговоре за чување имовине склапа на одређен период. С обзиром на то да углавном буду задовољни услугом ти исти грађани постају наши дугогодишњи клијенти - рекла је Поповићева.

Провале у стамбене и пословне објекте посебно су, према ријечима социолога Ведрана Француза, постале изражене посљедњих година због кризе током које цијене не престају да расту.

- Додатни мотив људима који су склони крађама даје и безбједносна некултура грађана који путем друштвених мрежа, посебно током љета, шаљу поруке да су отпутовали и да у кући нема никог - казао је Француз.

Савјети за заштиту домова

 * Закључати улазна врата, затворити све прозоре, балконска врата, таван и подрум

* Провјерити расвјету и браве на вратима заједничких просторија, а по могућности на улазним вратима уградите помоћну браву, као и аларме, расвјету са сензорима покрета или видео-надзор

* Адекватно освијетлити унутрашњи и вањски дио, прилаз кући или стану путем сензорских свјетиљки

* Уз кућу не остављати предмете који омогућавају лакше пењање, попут љестава или сандука

* Кључеве не остављати испод отирача, у папучама, саксијама за цвијеће и слично, јер то су уобичајена мјеста која самим тим ни криминалцима нису “скривена”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана