Дојчиновић: Лоша ситуацију у воћарству, потребна помоћ Владе Српске

Срна
Дојчиновић: Лоша ситуацију у воћарству, потребна помоћ Владе Српске

ГРАДИШКА - Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић изјавио је данас да је, због лоших временских услова, стање у воћарству веома лоше, те да је непоходна подршка ресорног министарства и Владе Републике Српске.

-Очекујемо снажну подршку и у финансијском смислу, али и у организацији откупа лоше робе, како би се она прерадила - рекао је Дојчиновић новинарима приликом посјете министра пољопривреде, шумарстава и водопривреде Републике Српске Саве Минића воћарима у Требовљанима и Јелићима код Градишке.

Дојчиновић је навео да ситуација у воћњацима никада није била тежа, чему су допринијели лоши прољећни и љетни услови, велика количина падавина, ниска температура, због чега је изгубљен род крушке, јабуке, трешње, вишње и шљиве.

-Очекујемо хитну интервенцију Министарства. Апелујемо на министра да нам помогну и да нам дају вјетар у леђа - навео је Дојчиновић, те апеловао на Министарство да приликом изаде правилника за сљедећу годину усмјере 70 одсто подстицаја за противградне мреже.

Он је истакао да Управни одбори удружења предлаже да се тражи најмање 2.000 КМ по хектару од ресорног министарства и Владе Српске као помоћ узгајивачима да остану у воћарству и да млади остану на селу.

Дојчиновић је навео да воћари имају проблема у засадима, од падавина су уништене њиве, те да је механизација стара, док је хемија јако поскупјела.

Воћар из Требовљана Никола Вукота навео је да је имао седам хектара засада јабуке, крушке, трешње и шљиве.

Он је рекао да је принос крушке ове године највише подбацио - око 60 одсто у односу на претходне године, принос јабуке и шљиве зависи од сорте, док је рана трешња највише штете претрпјела.

-Када је ријеч о продаји трешње највећи губитници су произвођачи и крајњи купци - навео је Вукота, те додао да би било добро да продаја јабука иде са два, три пункта, а не да сви буду индивидуални продавци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана