Договорена обнова рада заједничког енергетског комитета

Срна
Договорена обнова рада заједничког енергетског комитета

БЕОГРАД- Министари рударства и енергетике Србије и Републике Српске Дубравка Ђедовић и Петар Ђокић разговарали су о реализацији пројекта ХЕС "Горња Дрина", као и осталим заједничким пројектима у области енергетике, те договорили обнову рада заједничког Енергетског комитета који ће интензивније пратити реализацију постојећих пројеката и предлагати нове.

Ђедовићева је поручила данас да су Србија и Српска трајно упућене једна на другу због чега је неопходно продубљивати енергетску сарадњу која је покретач економског напретка.

"Изградња хидроелектране `Бук Бијела` је веома важна за Србију и Српску због њеног доприноса енергетској безбедности и стабилности у наредним деценијама. Припремни радови су у току и очекујемо да ћемо отклонити све процедуралне проблеме како бисмо изградили овај важан енергетски објекат", рекла је она.

Ђедовићева је истакла да се кроз Србију гради Трансбалкански електроенергетски коридор којим ће се повезати са Румунијом, БиХ, Републиком Српском, Црном Гором и Италијом, саопштено је из Министарства рударства и енергетике Србије.

"Циљ нам је да се повежемо са суседним земљама како бисмо могли што више електричне енергије да размењујемо, па и да извозимо, јер је у плану подизање производних капацитета", рекла је Ђедовићева.

Она је додала да се у овој години очекује и завршетак радова на изградњи далековода између Љубовије и Сребренице, који ће ојачати преносну мрежу.

Ђокић је истакао да постоји велико интересовање инвеститора за улагање у обновљиве изворе енергије у Републици Српској, посебно у соларне и вјетроелектране.

Он је навео да се Српска и Србија суочавају са сличним енергетским изазовима у погледу енергетске транзиције.

Ђокић је додао да је данашњи састанак начин за одржавање суштине односа који постоје између Републике Српске и Србије како би се интензивирале заједничке активности и сарадња и у наредном периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана