Додик: У Шушњару саградити храм који ће свједочити о геноциду над Србима

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се мора отпочети градња храма у Шушњару код Санског Моста који ће трајно свједочити да је овдје током НДХ почињен геноцид над Србима.

"Свједоци смо да народ који желе да живи са нама хоће да ту етикету наметне Србима рачунајући на неке од нас да би могли бити наивни. Као да није било ни историје нити страдања. Нуде нам да будемо у БиХ, а сматрају да немамо право на Републику Српску. Да смо тада имали Српску не би било Шушњара и других стратишта", рекао је Додик је у обраћању на Шушњару поводом 83 године од усташког злочина над 5.500 Срба и 50 Јевреја.

Додик је напоменуо да ће за два дана бити служен помен убијеним Србима у Пребиловцима.

"Они који су промовисали убијање Срба то су наставили и доље. Овдје само има смисла подигнути Српску православну цркву. Братство и јединство је била подвала јер су жељели да се заборави страдање Срба. Комунисти су знали да ће заједничким државом затрти сјећање на геноцид над Србима", рекао је Додик.

Он је истакао да ријеч Шушњар изазива осјећај туге, али и неправде јер је овдје прије 83 године убијено 5.500 Срба и 50 Јевреја у само два дана, а усташе које су то учиниле послије Другог свјетског рата нису кажњени већ су се слободно кретали и радили.

"Поставља се питање како је могуће убити толико људи? Како се нису уморили или одустали. Како нису осјећали бол за дјецом, женама и цивилима? То су чиниле усташе, Хрвати и муслимани у НДХ. Јасна је била намјера да се побију Срби. Та идеологија је коштала наш народ...Жељели су да нема школа, да се униште цркве, да се хапси, депортује... Жељели су да очисте територије од Срба. То је код нас остало у колективном памћењу", навео је Додик.

Он је подсјетио да је повјереник поглавника НДХ Анте Павелића за Босанску Крајину Виктор Гутић баш овдје 1941. године рекао да Срба неће бити. "Убијали су и затрли сваки траг. Једино што је остало овдје, захваљујући комунистичкој власти а и садашње, јесте затрто обиљежје и комплекс који се не одржава", рекао је Додик.

Додик је навео да су овдје људи убијани зато што су били Срби, док су комунистичке власти то жељеле да жртве прикажу као антифашисте. "Усташе су се такмичиле ко ће убити више Срба, а убијали су дјецу у колијевкама. Срби се окупљају око Јасеновца, али нема села на простору Републике Српске и цијеле БиХ да није страдало српско становништво. Тај ланац злочина никада није прекинут", нагласио је Додик.

Он је навео да је породица Видовић изгубила све чланове - њих 10, те да је још много је таквих случајева и породица. "Овдје у Шушњару са посебним пијететом морамо говорити", поручио је Додик.

Додик је напоменуо да ће сутра у Лозници бити обиљежен још један датум српског страдања које се десило у хрватској злочиначкој акцији "Олуја"

"Срби из Републике Српске Крајине су истјерани и у бесконачним колонама напуштали су своја огњишта. Све је било исто као и овдје. Не смијемо то више дозволити!", нагласио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана