Додик: Српска неће водити рат, већ ће се полако раздружити

Srna
Додик: Српска неће водити рат, већ ће се полако раздружити

ЧЕЛИНАЦ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да Република Српска неће водити рат, већ ће се стрпљиво и полако раздружити у БиХ.

Додик је рекао да је сецесија нешто што служи за плашење политичке дјеце по свијету, наводећи да она никада Републици Српској није била на дневном реду, већ мирно раздруживање. 

"Мирно раздруживање полако иде, хтио то неко да види или не. БиХ никада није била више подијељена него данас и једог дана ће се то само верификовати. Треба имати само стрпљења и то радити", рекао је Додик новинарима у Челинцу. 

Додик је рекао да сецесија значи и рат и додао да Република Српска неће водити рат, већ ће се стрпљиво и полако раздружити у БиХ. 

Он је истакао да је Кристијан Шмит нелегалан и непризнат од Републике Српске, јер нема формално именовање и није никакав високи представник, те да је све што је радио накарадно и све чини на штету земље коју представља и њене владе. 

Коментаришући изјаву Шмита да се политичари у Републици Српској нису одрекли сецесионистичке политике и да он не може правити компромисе по питању Дејтонског споразума, Додик је рекао да је Шмит дошао овдје нелегално да искреира ситуацију опште и глобалне кривице, прије свега Републике Српске. 

"Шмит ово ради како би завршио за муслимане послове и очекивања да развласти Републику Српску од њене јавне имовине и да то концентрише на нивоу БиХ", истакао је Додик, који је и лидер СНСД-а. 

Додик је рекао да Шмит и да јесте високи представник нема право да ради ово шта ради. 

"Шмит се шепури по Сарајеву и видимо да му треба посебна доза храбрости како би дошао и до неких у Републици Српској. Драго ми је што је опозиција у Српској схватила да Шмит није високи представник", рекао је Додик. 

Он је навео да су у СНСД-у упамтили да је опозиција од Шмита тражила да га смијени како би они били на власти, истичући да та њихова синергија неће престати без обзира што опозиција сматра да нема Шмита, али у то не треба вјеровати. 

"Треба вјеровати СНСД-у и коалицији на власти јер смо сви показали да у тешким околностима нисмо спремни ни милиметра да попустимо у одбрани Српске и њених права", истакао је Додик. 

Предсједник Српске је подсјетио да су сви високи представници у БиХ од Педија Ешдауна, Волфганга Петрича и Карлоса Вестендорпа, имали на мети Републику Српску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана