Додик: СПЦ основ националног индентитета

Срна
Додик: СПЦ основ националног индентитета

ДЕРВЕНТА- Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у Дервенти да ће Српска наставити да чува мир и да се развија, као и да помаже Српској православној цркви /СПЦ/ која је основ националног идентитета.

Он је упозорио да народи који нису окупљени око своје вјере, губе идентитет и утркују се у разним урнебесним стварима које не припадају ни човјеку, а најмање Богу.

"И то смо могли да видимо недавно на отварању олимпијских игара гдје се покушлао скрнавити и ударило опет на хришћанску вјеру", рекао је Додик и упитао шта би се десило да је којим случајом дирнуто осјећање неке друге вјере, рецимо исламске?

"Мислим да се олимпијске игра не би није одржале", рекао је Додик.

Додик је у обраћању окупљеним у Дервенти, гдје је освештан комплекс Старе цркве изразио задвољство што је заједнички обновљен храм и објекат око њега, те истакао да је током његовог предсједничког мандата обновљено 1.000 цркава у Републици Српској, као и десетак манастира, а многи нови изграђени, што је на понос.

"И то је понос и то је показатељ да можемо", нагласио је Додик.

Он је истакао да су власти Републике Српске помагале и друге вјерске заједнице, али никада нису заборавле СПЦ свјесни да је она основа нашег идентитета.

"Не само оно које живимо данас, него онога које смо преживјели у временима кад то није било готово могуће. У вријеме окупације Турака, кад су настојали да исламизирају читава друштва, а Србе преведу неку другу вјеру, преживјеи смо то тешко вријеме од неколико вијекова, захваљујући нашо православној цркви и многим нашим страдалницима, свештеницима који нсиу штедјели животе чувајући своју вјеру", истакао је Додик.

Он је навео да као што је високопреовећени митрополит зворничко-тузлански Фотје рекао синергија између државе и цркве показује се одлучном и готово пресудном за српски народ.

"Кад је год то функционисало, функционисао је народ, када није народ је страдао био у колонама и кроз историју биљеже се низ догодај те врсте", навео је Додик.

Његово високопреосвештенство митрополит зворничко-тузлански Фотије и преосвећени епископ горњокарловачки Герасим освештали су данас у присуству бројних вјерника комплекс Старе цркве у Дервенти.

Стара црква сагађена је у периоду од 1851. до 1855. године. Храм је до темеља срушен на Спасовдан 1992. године, када су га минирали припадници ХВО-а и такозване Армије БиХ.

Децембра 2017. године почела је израда идејног рјешења цјелокупног комплекса који обухвата обнову цркве и изградњу Светосавског дома. Храм је освештан 2020. године.

Српска православна црква одлучила је да нови храм буде посвећен Благовијестима, које се празнују 7. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана