Додик: Сарађиваћемо са Кином, све мање вјерујем у добре намјере ЕУ

Srna
Додик: Сарађиваћемо са Кином, све мање вјерујем у добре намјере ЕУ

БАЊАЛУКА- Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће Република Српска сарађивати са Кином у свим областима, инвестиционим, финансијским и свим другим, а да све мање вјерује у добре намјере када је ријеч о ЕУ.

"Све више вјерујем у то да ми треба још жешће да дефинишемо наше интересе и за њих се боримо до краја. Ако не може са ЕУ, може са неким другим и мени је драго што имамо велике контакте и велику сарадњу са кинеским компанијама", рекао је Додик новинарима у Бањалуци, одговарајући на питање о ризицима за Републику Српску због потенцијалне финансијске сарадње да Кином, будући да неке земље нису могле враћати кредите, као Црна Гора која је била у проблему.

Додик је истакао да се не може на бази једног лошег уговора који је направила Црна Гора говорити о Кини, која је значајан партнер.

"Данас сте могли да читате да су земље БРИКС-а /Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна АФрика/, по укупном учешћу домаћег бруто производа у свјетској привреди претекле су земље чланице Г7 /Канаду, француску, Немачку, Италију, Јапан, Британију, САД и ЕУ/, што говори да се тај дио свијета развија, да је Кина незаобилазна", навео је Додик.

Он је указао и на изјаву предсједника Француске Емануела Макрона, који је током посјете Пекингу рекао да се Европа не смије дистанцирати од Кине на економском плану.

"Зашто бисмо је ми онда искључивали. Наравно да ћемо ми сарађивати са Кином и мислим да је оно што ради предсједник Владе /Републике Српске Радован Вишковић/ у Кини добар посао и ја се спремам у току године да одем у Кину и да покушамо развити још боље односе са Кином. Ми ћемо с њима сарађивати у свим областима, инвестиционим, финансијским и свим другим", нагласио је Додик.

Он је додао да то говори да ЕУ, која је себе овдје наметала, ограничавала и хтјела да каже да је једина алтернатива, ипак није једина алтернатива.

"То нас свакако радује. Наравно, и даље остајемо на путу, ономе што кажу на путу ка Европи, али очигледно је да се тај пут распада што се тиче ЕУ, тако да ту не треба ништа убрзавати. Не треба им вјеровати, јер оно што смо до сада гледали баш и није оно што је било неопходно нама", навео је Додик.

Додик је рекао да су они овдје спроводили безакоње.

"ЕУ је овдје подржавала невладавину права и типове који нису имали ингеренције. ЕУ је подржавала све оне који у току својих мандата, високи представник и судије уставног суда, нису били у складу са правом овдје предвиђени да одлучују и ја све мање вјерујем у њихове добре намјере, што се тиче ЕУ", нагласио је Додик. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана