Додик: Рудо добија нови замах с почетком изградње ХЕ "Мрсово"

Срна
Foto: Срна

РУДО- Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је данас дан кад Рудо добија нови замах јер ће почети изградња Хидроелектране "Мрсово" у вриједности више од 90 милиона евра, у оквиру стандарда ЕУ.

Додик је истакао да су се и претходни функционери бавили питање изградње Хидроелектране "Мрсово", али да је ова власт успјела да овај енергетски објекат врати у власништво Српске.

"Враћена је матичном предузећу Електропривреда Републике Српске, она се гради и инвестира се у оквиру тога", рекао је Додик новинарима након састанка са начелником општине Рудо Драгољубом Богдановићем.

Он је рекао да је са претходним носиоцем концесије договорено, пројекат је купљен и сада припада потпуно предузећу "Електропривреда Републике Српске".

Додик је рекао да је направљен уговор са турском компанијом која има на десетине изграђених сличних објеката, а која је понудила најбоље услове, те се без застоја креће у реализацију.

"Снага Хидроелектране је предодређена чињеницом да је потопљено земљиште скраћено јер није обухваћено оно што се налази у Србији зато што бисмо ушли у формалноправне проблеме са нивоом БиХ, како то обично и бива. То је укупно више од 90 милиона евра и у оквиру је стандарда ЕУ", нагласио је Додик.

Додик је рекао да је прије неколико дана отворен и пројекат везан за системе хидроелектрана "Горњи хоризонти" у Невесињу, те нагласио да Српска у овом тренутку има 500 милиона страних инвестиција више него прошле године.

"Република Српска има добре макроекономске показатеље, историјски максимум према броју запослених, а историјски минимум према броју незапослених", рекао је Додик и додао да се у Српској нуди све више радних мјеста, али и да је све више људи који бирају радно мјесто у Српској.

Осим пута Рудо-Миоче, који финансира Србија, Додик је најавио да ће бити рађена и дионица пута која ће Рудо проближити Златибору.

"Та траса се већ пробија и до Нове године ће бити дефинисан начин на који ће бити изграђена", истакао је Додик.

Он је рекао да ће "Електропривреда Републике Српске" бити задужена да приликом реализације свих пројеката санира све што евентуално радовима буде угрожено.

"То ће бити око пет милиона КМ за сређивање неких поточних вода, за пречистаче за воду, у села ћемо довести асфалтне путеве, а договорићемо се како ћемо то ријешити", рекао је Додик.

Он је нагласио да је данас дан кад Рудо добија нови замах, те да то улива нову наду у живот.

"Република Српска се бори за сваки педаљ територије и за сваког човјека", рекао је Додик.

Састанку у општини Рудо присуствовали и генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић и министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

У Рудом ће данас бити озваничен почетак градње ХЕ "Мрсово" на ријеци Лим инсталисане снаге 37,3 мегавата и просјечне годишње производње 140,6 гигават часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана