Додик, Калабухов и владика Јефрем обишли градилиште српско-руског храма: Симбол јачања везе између братских народа

Срна
Додик, Калабухов и владика Јефрем обишли градилиште српско-руског храма: Симбол јачања везе између братских народа

БАЊАЛУКА- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов и Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем посјетили су данас мјесто изградње српско-руског храма у Бањалуци.

Додик је истакао да је руско-српски храм, који се гради у Бањалуци, важан за Српску православну цркву, те да ће Влада Републике Српске учинити све да се радови заврше у оптималном року.

Напомњенио је да је Влада Републике Српске прошле године обезбиједила пет милиона КМ за овај храм, те додатних пет милиона КМ ове године.

-Овдје се гради руско-српски православни центар, а храм је реплика цркве која је некад била изграђена у Кремљу у Москви. Радујем се што видим да градња тече добром динамиком и имамо намјеру да испратимо све што је неопходно да би радови били завршени у оптималном року - рекао је Додик након обиласка.

Додик је захвалио Руској православној цркви која је бесплатно уступила пројекат цркве из Кремља.

-Ова црква ће бити изграђена по оригиналном пројекту и зато су припреме овако дуго трајале. Вјерујем да ће сада грађевински дио ићи несметано. Сав потребан материјал је прибављен и допремљен - додао је Додик.

Калабухов је истакао да му је изузетно задовољство што је у Бањалуци баш данас када у БиХ почињу Дани руске духовне културе.

-Изузетно сам захвалан Влади Републике Српске и епископу бањалучком Јефрему за одлуку да граде овај храм и мислим да ћемо сада бити још више повезани када у центру Бањалуци имамо дио старе Москве - поручио је Калабухов.

Калабухов је рекао да се ради на повезивању српског и руског народа и развоју економије, али да се не може градити живот без вјере и духовности.

-Мислим да ће овај руско-српски духовни центар бити још један симбол и примјер повезивања наших братских народа - рекао је Калабухов.

Српско-руски храм и духовно-културни центар у Бањалуци гради се у част породице Романов, а као прототип будућег храма изабран је некадашњи Храм Чуда Архангела Михаила, саграђен 1358. године, који се налазио у Кремљу и који је порушен након Октобарске револуције.

Темељи храма освештани су 17. септембра 2018. године.

Српска развија добро партнерство са Руском Федерацијом

Милорад Додик изјавио је да Република Српска развија добро партнерство са Руском Федерацијом, те да је велика и моћна Русија, која је била свједок потписивања Дејтонског мировног споразума, и данас ту да обезбиједи да се проведе тај споразум.

-Захвални смо Руској Федерацији за ангажман у БиХ, путем њене амбасаде, али и за све оно што је спремна да учини у Савјету безбједности УН прихватајући извјештаје Републике Српске, који се потпуно разликују од оног што пише високи представник у БиХ, те информишући свијет о томе - рекао је Додик.

Додик је нагласио да Република Српска сарађује са Руском Федерацијом и на пољу економије.

-Ми смо мали партнер за њих, али пажња коју показују Републици Српској није мала - напоменуо је Додик.

Према његовим ријечима, представници Републике Српске имају редовне састанке са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом, као што је то било прије неколико дана.

-У континуитету се састајемо и са предсједником Руске Федерације. Мало је то диманички пореметила пандемија вируса корона, али вјерујем да ће у наредном периоду бити прилике и за то - истакао је Додик.

Додик је рекао да је Српска захвална Руској Федерацији за привредне активности, али и за духовни сегмент повезивања братских народа, који се огледа у изградњи руско-српског духовног центра у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана