Додик: Изградња брзог пута који ће повезати источни дио Српске- стратешки план

Срна
Додик: Изградња брзог пута који ће повезати источни дио Српске- стратешки план

СОКОЛАЦ- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да су стратешким плановима Владе Републике Српске прецизирани и већ уговорени радови за изградњу брзог пута који ће повезати источни дио Републике Српске.

-Активности су већ договорене са Кинезима. То је промјена која ће овај крај комуникацијски отворити, смањити изолацију и све оно што је потребно - рекао је Додик новинарима у Сокоцу, гдје је данас озваничен почетак реконструкције раскрснице на магистралном путу на улазу у ту општину, из правца Сарајева.

Почетак радова озваничили су предсједник Владе Радован Вишковић, заједно са вршиоцем дужности директора Јавног предузећа Путеви Републике Српске Давором Кострешевићем и начелником Сокоца Милованом Бјелицом.

Додик је рекао да у овом дијелу Српске има све више привредних активности и да је због тога потребно да се што више ради на путној инфраструктури.

Он је нагласио да су Влада Српске и Дирекција за путеве, уз сарадњу са локалном заједницом Соколац, започела радове који коштају око 11 милиона КМ.

-Локална заједница Соколац имаће добробити од тога – поручио је Додик.

Одговарајући на питање о очекивањима од посјете Русији, Додик је рекао да ће са предсједником Русије Владимиром Путином разговарати о сарадњи и политици.

-Идем тамо да са предсједником Путином разговарам о нашој међусобној сарадњи. Почетком ове године, кад смо се видјели, рекли смо да ћемо се наћи у септембру како би видјели шта треба да урадимо - рекао је Додик.

Он је додао да је вјеровао да ће у Русију отићи са ријешеним проблемом проласка гасовода испод ријеке Дрине.

-Малициозна политика у Сарајеву то није дозволила, али јавност треба да зна да су Руси већ одобрили ту инвестицију и да се чека само формално одобрење - поручио је Додик.

Он је додао да ће бити разговора о политичким стварима, о томе како Русија види развој ситуације, глобално.

-Да видимо како бисмо ми наше политике могли, на неки начин, да планирамо према ономе што чујемо у Европи и Русији-  закључио је Додик.

Реконструкција раскрснице повећаће безбједност

 

Радован Вишковић je истакао да је у све реализоване, започете и планиране пројекте у овом дијелу Српске из републичког буџета издвојно око 100.000.000 КМ, те да нема мјеста критикама да власт не улаже у овај дио Републике.

Вишковић је по озваничењу почетка реконструкције раскрснице на магистралном путу рекао је да је тај посао у склопу рехабилитације магистралног пута од Зворника до Подроманије, вриједне 11 милиона КМ.

Предсједник Владе Српске је рекао да "Романијапутеви" почињу са реконструкцијом раскрснице, те да ће даљи радови зависити од временских услова, као и да "Зворникпутеви" због изборне кампање нису у прилици да почну радове.

-Чим се заврше те активности, они ће бити уведени у посао. Очекујем да ће почетком идуће грађевинске сезоне ови радови бити у пуном јеку - рекао је Вишковић.

Он је рекао да је са кинеским партнерима потписан меморандум за пројектовање изградње брзе саобраћајнице од Бијељине до Подроманије, са жељом да то буде настављено према Требињу.

Вишковић је подсјетио да су прије десетак дана отворени и радови на реконструкцији пута Фоча - Шћепан Поље, као и да је изабран извођач радова за изградњу пута од Тјентишта према Дрини и повезнице према Броду на Дрини, што ће коштати око 36 милиона КМ.

-Ових 36 милиона и још 20 милиона према Шћепан Пољу, значи да смо из буџета издвојили око 50 милиона КМ - појаснио је Вишковић.

Он је навео да начелник Сокоца Милован Бјелица разумије своју позицију и сарадњом са Владом Републике Српске бори за интересе својих грађана.

-Многе пројекте у Сокоцу, захваљујући начелниковој агилности и упорности, Влада Републике Српске је реализовала, иако је он начелник који не припада нашој актуелној коалицији, али увијек каже оно што је добро и похавли оно што заједно радимо - истакао је Вишковић и додао да начелници, који не желе да сарађују са власти, тиме кажњавају своје грађане.

Вишковић је нагласио да Влада Републике Српске ради у интересу грађана које и заступа.

-Начелник заступа локалну заједницу, а ја Републику Српску и то је оно што треба да радимо и послије избора - рекао је Вишковић и додао да Српској жели просперитет.

Вишковић је рекао да 29.000 живота, колико их је дато за Републику Српску, не смију бити заборављени или представљени као модел поткусуривања.

Вршилац дужности директора Јавног предузећа "Путеви Републике Српске" Давор Кострешевић истакао је да ће реконструкција раскрснице на магистралном путу на улазу у Соколац из правца Сарајева побољшати безбједност и проток саобраћаја на овој дионици.

-Учинили смо све да се чују на најбољи начин потребе ове локалне заједнице и још једном се покаже и докаже да је предузеће „Путеви Републике Српске“ у потпуности опредијељено да уважава потребе локалних заједница у Српској - рекао је Кострешевић.

Он је потврдио да је започета и рехабилитација путног правца Хан Пијесак - Соколац - Подроманија.

-Испоштоване су све процедуре и за њен наставак на дионицу Власеница - Хан Пијесак како би се остварио континуитет на правац Зворник - Власеница који је већ реконструисан - навео је Кострешевић и додао да је рехабилитацијом овог путног правца предвиђено проширење гдје то захтијева терен, укључујући и постављање банкина, што ће допринијети бољем протоку и безбједности саобраћаја.

Директор "Романијапутева" Мирко Пандуревић рекао је да ће ово предузеће, којем је повјерена реконструкција раскрснице на уласку у Соколац из правца Сарајева, тај дио посла урадити и прије планираних 90 дана јер временски услови вјероватно неће дозволити продужетак радова.

Пандуревић је изјавио новинарима да су "Романијапутеви" извођач радова и на рехабилитацији магистралног пута Хан Пијесак - Соколац, што се планира у наредна три мјесеца.

Он је додао да су ова сва пројекта веома битна за "Романијапутеве" и за Сарајевско-романијску регију.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица истакао је важност пројекта рехабилитације саобраћајница за ову локалну заједницу.

-Рехабилитација саобраћаница је значајна за нашу привреду јер на овој траси планирамо отворити пословну зону, а један од услова је магистрални пут поред ње. Исто тако ушли смо и у пројекат изградње соларне електране, а овај пут је значајан и због одмаралишта које планирамо градити на Романији - нагласио је Бјелица.

Он је замолио надлежне да се распише јавни тендер за изградњу треће траке пута преко Романије која би, према његовим ријечима, много значила за овај дио Републике Српске.

Вриједност реконструкције раскрснице на улазу у Соколац из правца Сарајева је 621.459 КМ, док је вриједност рехабилитације магистралног пута Хан Пијесак - Соколац - Подроманија 10.679.143 КМ, а инвеститор је Јавно предузеће "Путеви Републике Српске".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана