Додик и Гојковићева положили вијенце за јунаке мисије "Халијард"

Срна
Додик и Гојковићева положили вијенце за јунаке мисије "Халијард"

ДОБОЈ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар културе Србије Маја Гојковић као изасланик предсједника те земље данас су у Бољанићу код Добоја положили вијенце у знак сјећања на јунаштво и жртве припадника Југословенске војске у отаџбини у спасавању савезничких пилота "Халијард - ваздушни мост" прије 79 година.

Вијенце су положили и изасланик српског члана Предсједништва БиХ, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, представници Фондације "Халијард", Трећег пјешадијског Република Српска пука и замјеник Министарства одбране у Савјету министара Александар Гогановић, те града Добоја.

Програм обиљежавања почео је интонирањем химни, а након што су положени вијенци очекују се да се окупљенима обрате присутни званичници.

Овом догађају присуствују и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, посланици СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сања Вулић и Обрен Петровић, предсједник Фондације "Халијард" Џон Капело и представници Амбасаде Србије у БиХ.

У акцији "Халијард - ваздушни мост" коју су спровеле снаге Југословенске војске у отаџбини, под командом генерала Драгољуба Драже Михаиловића, спасено је више од 500 пилота, а у Бољанићу шездесет савезничких авијатичара.

Операција "Ваздушни мост" била је највећа операција спасавања америчких војника изван линија фронта 1944. и 1945. године.

Врховна команда Југословенске војске у отаџбини је средином октобра 1944. године, под притиском партизанских снага, са својим јединицама прешла из Србије у источну Босну, а на планини Озрен, у близини села Бољанић, код Добоја, од 22. октобра до 1. новембра 1944. године оспособљено је узлетиште.

Са тог узлетишта је 1. новембра 1944. године у Италију полетио авион са шефом америчке војне мисије, пуковником Робертом Мекдауелом, капетаном Џоном Милодраговићем и поручником Мајклом Рајачићем.

Са узлетишта у Бољанићу 27. децембра 1944. године за Италију је одлетио капетан Ник Лалић, те радио-телеграфиста Артур Џибилијан.

Посљедња евакуација са Озрена обављена је крајем фебруара 1945. године по веома хладном времену. Тада су у два транспортна авиона "Ц-47" у пратњи неколико ловаца евакуисани преостали Американци.

Предсједник Фондације "Халијард" Џон Капело 2021. године је у Бољанићу уручио одликовање постхумно додијељено команданту Озренске четничке биргаде Југословенске војске у отаџбини Цвијетину Тодићу због спасавања у савезничких пилота у овој акцији. Одликовање је тада примио унук Дарко Деспотовић који је истакао је да не смију бити заборављени српски хероји и истакао да је четнички покрет на простору Озрена спријечио геноцид над Србима у Другом свјетском рату.

Обиљежавање овог историјског догађаја од републичког значаја организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана