Додик: Холокауст - најстрашнија мрља на лицу Европе

Срна
Додик: Холокауст - најстрашнија мрља на лицу Европе

ЈЕРУСАЛИМ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да је Холокауст најстрашнија мрља на лицу Европе, које се вјечно треба сјећати с поштовањем, али и осујетити сваки покушај поновног буђења злих сила, било гдје и према било коме.

- Само тако ће наше сјећање добити пуноћу, а наша борба смислен и племенит циљ - навео је Додик на свом "Твитер" профилу.

Додик, који је данас у Јерусалиму посјетио Меморијални центар "Јад Вашем", нагласио је да се на овом мјесту човјек сјети да не смије да заборави.

-Страшно је, недопустиво, неправедно и несхватљиво то што се десило јеврејском народу. Многи народи платили су цијену успостављања властите државе и достизања националне слободе, али ниједан као јеврејски - нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, на овом мјесту човјек учи о страшним и мрачним дубинама у које може упасти људски злодух.

-На овом мјесту се укрштају смисао живота и бесмисао уништења, крик бола и поклич побједе. На овом мјесту човјек учи о насилном гашењу милиона живота, али и побједи живота над смрћу - рекао је Додик.

Бити у близини мјеста неизмјерне туге, вјечног јаука, бола који досеже небеса, навео је Додик, изискује снагу и посебан пијетет према милионима невиних људи, жена и дјеце.

-Милион питања зашто - и свако без одговора. Јер, како објаснити да је туга велика попут ове планине - додао је Додик.

Додик је истакао да је велика част бити на планини Херзл, једном од најважнијих мјеста за државу Израел и јеврејски народ.

-Када се човјек нађе на планини сјећања и у близини Меморијалног центра за мученике Холокауста и хероје, осјећа посебну енергију која га прожима без обзира на његово поријекло - додао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик посјетио је данас у Јерусалиму Меморијални центар "Јад Вашем", те положио вијенац у Сали сјећања на каменој плочи испод које је положен пепео жртава Холокауста из шест логора смрти.

Меморијални центар "Јад Вашем" основан је 1953. године и повјерено му је документовање историје јеврејског народа за вријеме Холокауста, уз очување сјећања и свједочанстава сваке од шест милиона жртава и преношење насљеђа Холокауста новим генерацијама.

Додик ће се данас поподне састати са министром финансија Израела Авигдором Либерманом.

Српски члан Предсједништва БиХ, који је допутовао јуче у тродневну посјету Израелу, сутра ће се састати са патријархом јерусалимским Теофилом Трећим, те посјетити цркву Светог гроба.

Предвиђен је и сусрет са министром за питања Јерусалима и насљеђа Зеевом Елкином, као и са предсједавајућим Свјетске ционистичке организације Јаковом Хагуелом који ће му додијелити признање.

Током посјете Израелу, Додик ће присуствовати вечери коју приређује Хаим Бибас, предсједник Федерације локалних власти у Израелу и градоначелник Модина, града побратима са Бањалуком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана