Додик: Градња пруге ка Љубији ако буде комерцијалне оправданости

Срна
Додик: Градња пруге ка Љубији ако буде комерцијалне оправданости

ПРИЈЕДОР - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да ће се жељезничка пруга ка Љубији, која је предуслов за експлоатацију руде, реконструисати буде ли за то комерцијалне оправданости. РЕПУБЛИЧКИ НИВО НЕ ПРАВИ ФАБРИКЕ, НЕГО РАДИ НА ИНФРАСТРУКТУРИ ПРИЈЕДОР, 4. МАРТА /СРНА/ -

"У овом тренутку морам да кажем да републичка, а вјерујем ни искуства града Приједора, нису баш најповољнија што се тиче 'Митала' и њихових активности овдје. Сви желимо да се сачува традиција рударства у овом граду, али то не може бити мимо комерцијалних ефеката", рекао је Додик новинарима у Приједору након састанка са градоначелником Слободаном Јавором.

Он је навео да се тражи начин да то буде најквалитетније могуће рјешење, да има разлога да се пруга реконструише и изгради, ако постоје комерцијални и друштвени разлози да се то уради, те да пруга није у функцији превоза становништва него превоза роба.

"Ако та експлоатација горе не да у неко догледно вријеме разлога за обрачун који би могао да врати трошкове изградње пруге, неће се ни градити, неће онда бити ни експлоатације. Оно што сигурно нећемо допустити је да се разваљује локална инфраструктура због неких комерцијалних разлога стране фирме која би ту покупила бенефите и нестала, а нама оставила да поново крпимо локалну инфраструктуру", поручио је Додик.

Он је додао да се трага за рачуницом око тога. "Ако буде рачунице, радићемо, а ако не буде рачунице, нећемо", рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ претходно је обишао радова на асфалтирању Аеродромске улице у приједорском насељу Чиркин Поље, као једном од пројеката путне и комуналне инфраструктуре које Влада Српске финансира са три милиона КМ, а присуствоваће и свечаној академији поводом 70 година Аеро-клуба "Приједор".

У радној посјети су и министри финансија и саобраћаја и веза Републике Српске Зора Видовић и Недељко Ћорић, те вршилац дужности директора "Путева Републике Српске" Давор Кострешевић.

Републички ниво не прави фабрике, него ради на инфраструктури

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Приједору да републички ниво не прави фабрике него ради на инфраструктури.

Одговарајући на питање новинара о изјави градоначелника Бијељине Љубише Петровића да је добио негативан одговор када је од делегације Српске лани тражио да у том граду буде отворена фабрика и запосле људи, Додик је рекао да фабрике данас прави реални сектор, а да се држава показала као неуспјешан власник и управљач тим капацитетима.

Према његовим ријечима, држава више не може да отвори текстилну или било какву фабрику, може дати субвенције и ништа друго.

"Оно што радимо у Бијељини и што је капитално јесте да смо расписали тендер и да се чека потпис уговора за извођење радова на траси ауто-пута Рача - Бијељина. Ријешили смо имовинско-правне послове, а имамо проблем са изградњом одбрамбеног насипа јер управо град није ријешио имовинско-правне проблеме које је био дужан ријешити да би се Бијељина заштитила од вода које је имала 2014. и да више никада не дође у ту позицију", навео је Додик. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана