Додик: Енергетску будућност развијати самостално

Срна
Foto: Дражан Поздеровић

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Република Српска енергетску будућност мора развијати самостално у сарадњи са партнерима, истакао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик данас у Источном Сарајеву, гдје је представљена гасификација источног дијела Српске.

Додик је рекао да је природни гас који долази са истока енергент на који треба да се рачуна у будућности, те да Република Српска треба да развија властите капацитете.

Он је појаснио да ће бити грађен ток од Шековића до Источног Сарајева, те нагласио да је ово један од најважнијих пројеката и да је реалан.

Додик је указао на стратешки значај дугорочно снабдијевање сигурним енергентима који не загађују околину, као што је гас, те напоменуо да необновљиви извори енергије долазе до фазе када се више неће моћи експлоатисати, као што су нафта и угаљ.

Он је подсјетио на планирану изградњу брзе цесте од Зворника према Сокоцу, која би се око Пала укључивала на ауто-пут који долази из Вишеграда, те нагласио да су то све пројекти на које раније нико није ни помишљао.

Додик је поручио да ће сви планови, снагом Републике Српске бити реализовани.

"Гасовод је нешто без чега се неће моћи привредно развијати, нити одржати стандарди", поручио је Додик.

Према његовим ријечима, чињеница да Република Српска располаже најјефтинијом електричном енергијом говори о томе да је усмјерена ка обезбјеђењу јефтиног енергента, што ће омогућити раст привреде.

"Зато овај пројекат може да изгура Република Српска и изгураће га. Мени је неприхватљиво да за гас који долази овдје у Источно Сарајево, из Федерације стално нешто условљавају", рекао је Додик и додао да је и то један од разлога зашто се одлучило за пројекта гасификације источног дијела Српске.

Додик је навео да Република Српска не жели да спречава испоруку гаса Сарајеву.

"Било је прилика када се од нас и очекивало да урадимо нешто у том смислу и прекинемо испоруке, али ми то нисмо урадили и нећемо ни чинити то. Немамо намјеру да водимо никакв рат са било ким. Ово су наше паре, наша инвестиција и желимо у том погледу да се одвојимо од Федерације БиХ", поручио је Додик.

Додик је додао да БиХ због Републике Српске није стављена на листу непријатељских земаља Руске Федерације, те да нема проблем са испоруком гаса.

Он је истако да из ФБиХ раде све да спријече развој Републике Српске.

"Они стално мисле да је проблем њиховог развоја и будућности Милорад Додик. Зато и опструишу пројекте", рекао је Додик и подсјетио на опструкцију изградње хидроелектране "Бук Бијела", аеродрома у Требињу, па и гасовода кроз Републику Српску.

Српски члан Предсједништва БиХ истиче да је важно да се Републици Српској да сагласност која се претпоставља будући да се раде пројекти које финансира Српска са својим партнерима на њеној територији, те напомиње да Српска није оспоравала ФБиХ више од 400 пројекта.

Додик је оцијенио да је ситуација неиздржива, а посебно уз странце, који само гледају како направити концепт ко којем Република Српска не може да живи.  

Изузетна институционална и финансијска стабилност Српске

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Источном Сарајеву да је јавни дуг Републике Српске 36 одсто, а укупни дуг 41 одсто БДП-а, што показује изузетну институционалну и финансијску стабилност.

Додик је рекао да је Република Српска најмање задужена земља на овим просторима.

"Зашто опозиција сада не напада јавни дуг и задужења? Зато што се Република Српска у овој години из властитих средстава растеретила за више од 200 милиона КМ", рекао је Додик новинарима.

Он је навео да је у Српској данас покривеност увоза извозом 81 одсто, те да је просјечна плата већа него у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

"Сјећате се /лидера СДА/ Бакира Изетбеговића и његове приче од прије неколико мјесеци када је говорио да смо мањи, да смо пропали. Да, има нас мање, зато имамо неки обим економије мањи, али имамо структуру која је квалитетнија", рекао је Додик.

Он је поручио да Република Српска данас показује изузетну институционалну и финансијску стабилност.

"Све се сервисира, страни дугови се испалћују, редовни ануитети се уплаћују.
Западњаци којима ми то исплаћујемо смишљају како повећати ниво угрожености Републике Српске", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана