Додик: Елиминисаћемо страхове које имају медији о казнама за клевету

Срна
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је поводом увођења клевете у Кривични законик Републике Српске да тиме нико не јуриша на новинарске структуре и да ће у јавној расправи бити елиминисани сви страхови које има медијска заједница.

"Чудите ме. Видим да браните да се клевеће и лаже. Нико ко износи истину, а у новинарству би то требало да буде главна ствар, не би требало да има проблема, нико не би требао да буде забринут да ће то бити злоупотријебљено. Рекли смо да ћемо учинити све да то буде на нивоу најбољих пракси у Европи", рекао је Додик новинарима у Бањалуци, одговарајући на питање о реаговањима медијске заједнице на увођење клевете у Кривични законик.

Додик је рекао да нико не јуриша на новинарске структуре, нити на било шта друго.

"Јавни простор је загађен ненистинама, а ви се нисте потрудили да то не буде тако. И што је у тој апсолутној слободи која је за неке била примамљива да лажу, клевећу, вријеђају људе, износе неистине и тако даље, дошли смо до тога да је то друштвено неодрживо", нагласио је Додик.

Он је додао да очекује да новинари то подрже.

"У јавној расправи све страхове које има медијска заједница и медији, ми ћемо елиминисати, објаснићемо да то треба да буде наша заједничка прича. Ако желите да задржите дио свог професионалног односа према ономе што радите, онда и ви треба да се одрекнете оних који спекулишу у јавном простору у име свих медија", рекао је Додик.

Он је навео да треба тражити рјешење и додао да преузима на себе, не само да прича са свим одговорним уредницима, већ и да ће причати са свим новинарима о страховима који ту постоје.

"Али исто тако сам спреман да вам кажем зашто мислим да је то потребно. Ја нисам против вас колико су неки од вас против мене, али ја сам као предсједник задужен да водим рачуна о томе да се јавни простор ослободи спекулација које су тако штетне, па чак и до тога да имамо случајеве самоубистава и много чега другог", рекао је Додик.

Он је нагласио да је тачно да слобода медија мора бити апсолутна у оквиру онога што штити слободу других.

"Ја сам давно научио да је моја слобода ограничена вашом слободом. Према томе, ваша слобода треба да буде ограничена слободама других", истакао је Додик.

Он је навео да није прихватљиво да се у јавни обрачун уноси све оно што је неистина, а да истину, наравно, треба изнијети.

"Није ово ни против кога усмјерено. Спреман сам да сједимо, да причамо", рекао је Додик.

Он је упитао зашто ОЕБС то није зауставио у европским земљама.

"Зашто то нису зауставиле Словенија, Аустрија, Њемачка и неке друге земље. Зашто није Америка без тога?", упитао је Додик.

Он је упитао новинаре да ли су некада чули да је нека медијска кућа кажњена зато што је износила неистине, са милион долара.

"Јесте чули некада за то? А шта је сада проблем, да они који лажу да наставе да лажу. Јесте спремни да браните то? Ипак ће се ово десити", закључио је Додик.

Влада Репблике Српске усвојила је на посљедњој сједници Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске којима се уводи ново кривично дјело против части и угледа, односно кривично дјело увреде и клевете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана