Додик: Дан бораца - важан датум који не смије да се заборави

Срна
Додик: Дан бораца - важан датум који не смије да се заборави

БАЊАЛУКА- Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је предсједнику Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Радану Остојићу и свим припадницима Војске Републике Српске Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата и 219 година од Првог српског устанка, те истакао да се ови важни датуми у историји српског народа не смију заборавити.

Додик је нагласио да су улога српских бораца и жртва коју су они поднијели с циљем очувања Републике Српске немјерљиви, јер без њихове борбе, храбрости, јунаштва и несебичног жртвовања данас не би било Републике Српске и слободе српског народа, саопштено је из Кабинета предсједника Српске.

"Због тога никада овај важан датум у историји нашег народа не смије да се заборави, а дужност и обавеза свих нас је да чувамо тековине Одбрамбено-отаџбинског рата и с посебним поштовањем његујемо сјећање на борце који су најзаслужнији за слободу коју данас уживамо", навео је Додик у честитки.

Он је навео да се борцима дугује поштовање и захвалност, а да посебно институције Републике Српске морају да учине све како би породицама погинулих бораца, преживјелим борцима и ратним-војним инвалидима омогућиле бољи живот и остварење свих права која заслужују.

Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске обиљежава се 14. фебруара. У Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године погинула су 23.752 борца Војске Републике Српске.

Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године, а, према подацима тадашњег Генералштаба, на крају рата Војска Републике Српске бројала је 210.000 мобилисаних бораца.

Први српски устанак против отоманске власти подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана