Додик честитао Дан војске Републике Српске

Срна
Додик честитао Дан војске Републике Српске

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је 12. мај – Дан Војске Републике Српске и истакао да је трајна дужност и обавеза свих да се чува сјећања на жртву палих бораца, али и Република Српска која је гарант опстанка Срба на овим просторима.

"Одлука о стварању Војске Републике Српске, која је донесена 12. маја 1992. године, била је историјска и овај датум остаће уписан златним словима у историји српског народа, јер без Војске Републике Српске не би било ни Републике, ни слободе", истакао је Додик у честитки.

Додик је навео да је Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук Оружаних снага БиХ наставио са поносом да баштини вриједности и традицију Војске Републике Српске, али и српског народа у цијелини, те да се посебна захвалност исказује онима који су херојском борбом и несебичним жртвовањем, вођени часним и племенитим циљевима, своје животе уградили у Републику Српску, одбранили њену територију и сачували српски народ.

"Наша је трајна дужност и обавеза, али и младих генерација које данас живе у миру и слободи, да чувамо сјећање на жртву палих бораца, као и да сачувамо и одбранимо нашу Републику Српску која је гарант опстанка Срба на овим просторима", пише у честитки предсједника Републике.

Додик је честитке поводом обиљежавања 12. маја – Дана Војске Републике Српске упутио команданту Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ бригадиру Сретену Милошевићу и припадницима овог пука, као и свим некадашњим борцима Војске Републике Српске.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске. Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Кроз Војску Републике Српске је прошло 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одрану Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана