Додик: Академик Војислав Максимовић ће остати упамћен као велики патриота

Срна
Foto: Семберија инфо

БАНЈАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће академик и сенатор Српске Војислав Максимовић остати упамћен међу својим народом и у цијелој Републици Српској као човјек коме је заслужено припала велика част да на свечаној сједници Скупштине српског народа у БиХ, 9. јануара 1992. године у Сарајеву прочита Декларацију о проглашењу Српске Републике БиХ.

”Претходно је, 21. децембра 1991. године, управо професор Максимовић у истој сали хотела 'Холидеј ин' у Сарајеву, у име Клуба српских посланика, прочитао приједлог да се до Српске нове године, 14. јануара 1992. године прогласи Српска Република БиХ”, истакао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да му је част да је свједочио тим историјским догађајима за Републику Српску са таквим интелектуалцем и патриотом као што је Војислав Максимовић, који је свој живот и своју судбину везао за Републику Српску.

“Професор Максимовић је један од највећих интелектуалаца у новијој историји српског народа. Био је универзитетски професор, академик, књижевни историчар, прозни писац, народни посланик, иницијатор оснивања Универзитета у Источном Сарајеву и његов први ректор, и то од 1992. до 2000. године, као и предсједник Одбора за оснивање Духовне академије Светог Василија Острошког у тадашњем Србињу, сада Фочи”, истакао је Додик.

На Видовдан 1990. године, рекао је Додик, Војислав Максимовић је са групом српских интелектуалаца у Сарајеву обновио рад Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета”, које је укинуто 1947, и изабран је за првог предсједника Главног одбора и Друштва након обнове.

Он је нагласио да су заслуге професора Војислава Максимовића у стварању и очување Републике Српске огромне и да никада не смију да буду заборављене, јер је он човјек чије име ће бити уписано у историју српског народа и чији рад и ђело морају да проучавају млађе генерације.

“Ми, његови савременици знамо о каквом човјеку, Србину, патриоти и интелектуалцу је ријеч, али млађе генерације не смију заборавити његово име, као ни његове заслуге за оно што данас имамо - а то је Република Српска”, нагласио је предсједник Српске поводом смрти професора Максимовића.

Академик и сенатор Војислав Максимовић, који је преминуо у Београду у 89. години, биће сахрањен сутра на гробљу у Јошаници код Фоче.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана