Додијељено око милион евра за пројекте двије школе у Српској и једне у ФБиХ

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Регионални челенџ фонд додијелио је за двије школе у Републици Српској и једну у Федерацији БиХ укупно око милион евра грант средстава за пројекте за улагања у опрему, инфраструктуру и обуку у институцијама за стручно оспособљавање.

Техничкој школи Бањалука намијењен је грант од 348.790 евра, Центру средњих школа "Петар Кочић" из Српца 368.200 евра, а Католичком школском центру из Жепча 295.277 евра.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Здравко Маринковић рекао је да су ова средства додијељена школама у оквиру пројекта који се спроводи под окриљем Коморског инвестиционог форума западног Балкана, те додао да се односи на пројекат који иде у правцу оспособљавања ученика, како би се лакше и што боље снашли у привреди.

- У пројекту учествује 20 компанија из БиХ које су окупљене у три конзорцијума, на челу са Средњом школом из Српца, Техничком школом из Бањалуке и Католичким школским центром из Жепча - рекао је Маринковић и додао да је ријеч је о пројектима из домена металопрераде.

Он је појаснио да у овим пројектима привреда и образовање уско сарађују, односно школе ће бити опремљене свим потребним машинама и практичним средствима за обуку средњошколаца који ће на практичан начин, уз учешће наставника и предавача из тих предузећа, бити у прилици да се оспособе за рад на најсавременијим машинама како би своја сназања могли да примјењују у фирмама у којима ће бити запослени.

Маринковић је изразио наду да ће на овај начин та предузећа подићи своју конкурентност и да ће успјешно моћи да парирају свјетским токовима, када је ријеч о привређивању.

- Комора, као члан Коморског инвестиционог форума за шест земаља западног Балкана, активно је укључена и спроводи овај пројекат у сарадњи са Регионалним челенџ фондом - рекао је Маринковић и навео да се данашња средства додјељују на основу другог позива Регионалног челенџ фонда, те најавио и расписивање трећег.

Амбасадор Њемачке у БиХ Томас Фичен рекао је да његова земља и Швајцарска желе да побољшају практичну наставу и образовање младих у БиХ, дајући им шансу да унаприједе своје образовање, али и да се лакше запошљавају у земљи.

- Ово су јако обећавајући пројекти и надам се да ће од њих ученици имати максималну корист - рекао је Фичен.

Директор Техничке школе из Бањалуке Владимир Куваља изразио је задовољство што је пројекат ове школе препознала Комисија за селекцију о расположивим средствима за други позив, те напоменуо да је од великог значаја за ову образовну установу.

- Техничка школа има машинске и саобраћајне предмете, а 70 одсто ученика је у машинској струци. Сваки дан у школу долази 1.500 ученика и 200 професора, што говори какав ће утицај имати овај пројекат и колико ће значити дјеци из Бањалуке и из других регија, која похађају ову школу - рекао је Куваља.

Према његовим ријечима, биће набављене машине, це-ен-це /ЦНЦ/ опрема, апарати за варење, што ће помоћи у стручном оспособљавању ученика, а самим тим и развоју Бањалуке, Републике Српске, те БиХ.

Министар за образовање науку, културу и спорт Зеничко-добојског кантона Драженка Субашић истакла је да ће ученици школе из овог кантона која је добила грант имати прилику да се стручно обучавају на најмодернијим машинама.

- Са великим задовољством подржавамо ову причу и надамо се да ће наша школа са подручја Жепча мотивисати остале средње школе и да схвате колико су битни услови за рад - рекла је Субашићева и напоменула да ово министарство дуги низ година ради на промоцији практичне наставе, као и да има добру сарадњу са надлежном привредном комором и привредницима.

Према њеним ријечима, ово све заједно даје наду да ће млади, по завршетку школовања, остати у земљи и радити у фирмама, као и да ће компаније бити конкурентне.

Регионални челенџ фонд је финансијски механизам осмишљен да побољша запошљавање младих и подстиче конкурентност предузећа на Балкану финансирањем улагања у опрему и инфраструктуру одабраних пројеката кооперативног оспособљавања који се спроводе кроз партнерство између установа за стручно образовање и предузећа.

Пројекат Регионалног челенџ фонда вриједан је око 75 милиона евра и финансирају га владе Њемачке и Швајцарске, са 65 милиона евра, односно 10 милиона евра, и траје пет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана