Додијељене 22 машине пољопривредницима, представљен нови позив

Срна
Додијељене 22 машине пољопривредницима, представљен нови позив

БИЈЕЉИНА- Представници Фондације за одрживи развој "Прогресус" испоручили су данас семберским пољопривредницима 22 прикључка за механизацију вриједна 1,3 милиона евра, набављена у првом кругу, те презентовали нови јавни позив подршке мађарске Владе за додјелу бесповратних средстава за набавку механизације.

Директор Фондације Андреа Јаглица истакла је да су у оквиру новог јавног позива рационализоване неке ствари, попут начина пријављивања јер је сада потребан мањи број докумената.

Она је указала да је у претходном периоду у фокусу била примарна пољопривредна производња и основни дио прераде пољопривредног производа, а сада је то проширено на комплетну прехрамбену индустрију.

"То је утицало на чињеницу да су дистрибутери проширили асортиман понуде на машине прихватљиве за прераду воћа, поврћа, вина, ракије", рекла је Јаглица новинарима у Патковачи код Бијељине. Она је истакла да је понуда за саму примарну производњу далеко већа у односу на претходни круг, као и да је и већи број произвођача из Мађарске који ће учествовати у овоме путем домаћих дистрибутера.

"Више нисмо у ситуацији да људи нису упознати о мађарској механизацији, него сваки дан имају прилику да је виде, пробају. Купцима је већ испоручено између 250 и 300 машина", рекла је Јаглица.

Она очекује да се на нови позив јави далеко више пољопривредника, који финансијски учествују са 30 одсто средстава. Досадашња укупна вриједност закључених уговора, каже она, износи нешто више од девет милиона евра бесповратних средстава, а Фондација је до овог момента уплатила више од седам милиона евра, док ће преостала два бити уплаћена у наредних 15 до 20 дана, што је далеко прије потписаног рока.

Милорад Петровић, власник фирме "Петрикс" Бијељина у чијем су кругу одржани презентација и испорука пољопривредних машина, рекао је да у овом позиву очекују дупло више производа пошто су пољопривредници упознати.

Субвенција по кориснику је до 25.000 евра или до 70 одсто вриједности набављене машине или прикључка. Нови јавни позив отворен је 14. августа и траје до 14. октобра

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана