Доцент на бањалучком ПМФ-у дизајнирао еволутивни алгоритам

Срна
Доцент на бањалучком ПМФ-у дизајнирао еволутивни алгоритам

НОВИ ГРАД - Доцент на Природно-математичком факултету (ПМФ) Универзитета у Бањалуци Марко Ђукановић са колегама Техничког универзитета у Бечу, дизајнирао је "ефективни еволутивни алгоритам који рјешава низовни проблем примјењив у биоинформатици на израчунавање структуралне сличности између скупа биолошких молекула".

Они су објавили рад "Пристрасни генетски алгоритам насумичног кључа за рјешавање проблема проналаска најдужег заједничког квадратног подниза" (A Biased Random Key Genetic Algorithm for Solving the Longest Common Square Subsequence Problem) у водећем часопису у области рачунарских наука и вјештачке интелигенције "IEEE Xplore".

Ђукановић напомиње за Срну да су, уз њега, аутори и Жауме Решак, Кристијан Блум и Гинтер Рајдл.

Он каже да је ово резултат наставка добре сарадње бањалучког ПМФ-а, Техничког универзитета у Бечу, те Института за вјештачку интелигенцију при Аутономном универзитету у Бечу.

Рад овог тима је у априлу проглашен најбољим на "Евостаровој" конференцији на Универзитету Ебриствит у Велсу, кад су освојили награду за рад "Смјернице засноване на неуронској мрежи за БРКГА: примјена за проблем најдужег заједничког квадратног подниза".

Осим тога, Ђукановић и његов колега Александар Картељ освојили су прошле године треће мјесто на међународном такмичењу из симболичке регресије "Интерпретабилна симболичка регресија за науку о подацима".

Ђукановић је прошле године добио награду за најбољи научни рад на међународној конференцији о примијењеној вјештачкој интелигенцији, одржаној у Крагујевцу, за рад "Интеграција ограничења највишег нивоа у алгоритам претраживања симболичке регресије".

Он је добитник и Дунавске награде за младог научника 2022. године.

Марко Ђукановић завршио је 2009. гимназију у Новом Граду као ученик генерације, а исте године уписао је општи смјер математике и информатике на бањалучком ПМФ-у, који је завршио 2013. године са просјечном оцјеном 9,87.

Добитник је "Златне плакете" за студента генерације на ПМФ-у, гдје је биран у својству асистента 2014. године.

На ПМФ-у је 2016. године завршио и мастер студије математике, са просјечном оцјеном 10.

Докторске студије из рачунарских наука започео је 2017. године на Техничком универзитету у Бечу, на Институту за логику и израчунавање у оквиру Факултета за информатику, под менторством професора Гинтера Рајдла и успјешно их завршио 2021. године, са највишом похвалом.

Изабран је у звање доцента на Одсјеку за математику и информатику бањалучког ПМФ-а 2021. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана