Добра сарадња са републичком влашћу условљава локални развој

Srna
Foto: srna

УГЉЕВИК - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је данас у Угљевику да нема развоја локалних заједница ако не постоји добра сарадња са републичким властима, те најавила наставак улагања из Кабинета предсједника Републике у школске објекте и заједничку борбу за унапређење услова живота на селу.

Цвијановићева је рекла да је на састанку са општинским руководством било ријечи о саобраћајној инфраструктури, те додала да би и министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић ускоро требао да посјети Угљевик.

Она је навела да општина има велику корист од Термоелектране, с обзиром на то да се велики дио средстава локалног буџета добија из ренте од тог предузећа, које је велики послодавац и због којег овај крај живи стабилно.

"Интересовало нас је како се ствари одвијају када је ријеч о санацији и адаптирању одређених школских објеката. Начелник /Василије Перић/ ме упознао да су они у, мање-више, добром стању и да углавном овдје има и сеоских школа, које добро функционишу. Наша је брига и да се услови живота у сеоском подручју поправе или изједначе са условима живота људи у урбанијим подручјима. Заједно смо на том задатку", изјавила је Цвијановићева новинарима након састанка.

Цвијановићева је нагласила да ће и у наредном периоду из кабинета предсједника Републике бити издвајања за школске објекте.

"Радује ме да се отварају нова мјеста у вртићу, то је неопходно за локалну заједницу у којој је солидан број запослених људи", рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је подсјетила да већ неколико година постоји сарадња са општином Угљевик и по питању "Дана хармонике", те да јој је овај изузетно важан фестивал као предсједнику Републике дао прилику да кроз покровитељство покаже да је од интереса за цијелу Републику Српску, као и Угљевик.

Начелник општине Угљевик Василије Перић рекао је да је на састанку разговарано о темама битним за локалну заједницу, попут проблема са експропријацијом осам домаћинстава, коју спроводи Рудник и Термоелектрана /РиТЕ/.

"Треба убрзати изградњу регионалног пута", оцијенио је Перић и додао да су Цвијановићевој пренијели шта локална заједница чини за становништво - од помоћи породици, ниских цијена боравка у вртићу од 95 КМ, те најавио да ће ове године бити изграђено још једно обданиште, због повећане потребе.

Он је навео да општина помаже младе брачне парове, да су у Угљевику најјефтиније комуналне и услуге гријања, а организована је и бесплатна школица спорта. Перић је нагласио да је у Угљевику данас посебна радост због Међународног фестивала "Дани хармонике", те захвалио што је предсједник Српске у Угљевику и што је покровитељ ове значајне манифестације, због које су и Угљевик и Република надалеко препознати.

"Захваљујући овом фестивалу, Бијељина и Угљевик биће домаћини Свјетског купа хармонике, што ће бити значајан догађај и могућност промоције ових локалних заједница и Републике Српске", рекао је Перић.

Након састанка у општини, Цвијановићева ће у 17.00 часова присуствовати у отварању Међународног фестивала "Дани хармонике" у Угљевику, који се одржава у Центру за културу "Филип Вишњић".

Планирано је да Цвијановићева у 19.00 часова у Бијељини присуствује отварању Другог међународног конгреса ХИСПА БХ под називом "Свеобухватни приступ у заштити срца и крвних судова - постковид ера". Конгрес ће бити одржан у сали "Москва", у Етно-селу "Станишићи".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана