Добојлије помажу Сари и Виктору, родитељи не могу сами

Независне
Foto: нн

ДОБОЈ - Добојлије су показале милосрђе и куповином колача, цвијећа, те васкршњих декорација које су припремиле двије храбре мајке, омогућили да се прикупи око 9.000 КМ за новчану подршку у лијечењу Саре Лазић и Виктора Јовића.

"У овом учествују и вртићи, три вртића, који су са дјецом припремили разне производе и украсе. Ми овде имамо поклон бонове разних козметичких салона, фризерских салона, ручних радова, све у циљу да бисмо прикупили што више новца за лијечење Саре и Виктора", казала је Милена Мићић, учесница базара.

Васкршњи хуманитарни базар за двоје дјеце је организовало локално Удружење породица са троје и више дјеце "Понос" у сарадњи са привредницима.

"Након кућне посјете породицама Лазић и Јовић видјели смо да Виктор и Сара имају одређене здравствене проблеме, за њихово редовно лијечење потребно је заиста доста средстава, то су заиста велики издаци који нису доступни, могу да кажем слободно ни једној просјечној породици", рекла је Марина Протић, предсједница "Поноса".

Петнаестогодишња Сара болује од ријетке болести, прогресивна енцелопатија са митрофијом и оптичком атрофијом која је потврђена у јануару у Финској.

"Сара једина у БиХ има ту ријетку болест. Та болест захвата мишиће ногу и слаби мишиће, и зато има сколиозу, оперисала је кичму. Треба имати још једну операцију доњег дијела кичме. Сара мора да иде и код логопеда, на магнетну, код ортопеда мора ићи константно да се види да се не погоршава стање, да се раде све анализе и код очног. Има проблем и са лијевим ухом, постепено јој слаби слух", испричала је Сандра Лазић, њена мајка.

Она је додала да љекари сумњају да Сарин брат и сестра болују од исте болести, те је због тога и за њих потребно радити медицинске анализе.

Сандра Јовић, мајка двоипогодишњег Виктора рекла је да је он дјечак са мојбио синдромом, односно синдромом маске лица, епилепсијом, недовољно развијеним мозгом, и деформитетом екстремитета.

"Виктор има потенцијала да напредује до његове пете године док се још мозак развија, самим тим идемо на терапије у Београд, физикалне терапије и остале. Три недеље терапије коштају 1.300 евра, плус смјештај и остало што иде уз то. С тим да Виктор мора бити стално у терапији, значи наредне двије године не би требао да излази из терапије, самим тим пуно кошта", прича Сандра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана