Добој: Отворена изложба “Чај, љубав и свијет”

ГС
Foto: Срна

ДОБОЈ - У Народној библиотеци у Добоју данас је , посвећена кинеском соларном календару и уласку у годину змаја.

Директор Конфучијевог института из Бањалуке Луо Сјаору задовољан је што ће грађани и ученици бити у прилици да погледају изложбу и да присуствују неколико културолошких радионица, као што је чајна церемонија.

Он је културу пијења чаја упоредио са културом пијења кафе на овом подручју, додајући да је веома значајна за кинески народ и нешто што се упражњава на дневном нивоу.

Професор на Конфучијевом институту Денг Чунменг појаснила је да према врсти листова имају шест типова чајева – зелени, бијели, жути, олонг, црни и тамни.

“Поента чајне церемоније јесте само уживање у чају, али то није само испијање већ и проучавање листа чаја, његов мирис прије и послије припреме. Неку спору рутину у којој треба да уживамо”, изјавила је Денгова.

Описујући развој културе чаја у кинеској култури, Денгова је рекла да се он у почетку користио као лијек, да би временом прерастао у свакодневни напитак чије траве имају благотворно дејство на организам.

Један од организатора изложбе Љубиша Прерадовић истакао је да је кинески соларни календар, који се састоји од 24 мјесеца, као једно велико насљеђе уврштен 30. новембра 2016. године у УНЕСКО листу нематеријалног културног насљеђа.

Изложба, која је отворена поводом обиљежавања кинеске Нове године, биће постављена до 22. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана