Добој: Откривен спомен-плоча за 89 страдалих Јевреја

Срна
Foto: Срна

ДОБОЈ- У дворишту Јеврејског културног центра у Добоју данас је откривена спомен-плоча Јеврејима Добоја са именима 89 жртава фашистичког терора у периоду 1941-1942. године

Спомен-плочу су открили предсједник Јеврејске општине Добој Данијел Атијас, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић и замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић.

Атијас је рекао новинарима да је спомен-плоча откривена поводом Јом хашоа – Дана сјећања на жртве Холокауста Другом свјетском рату.

Он је навео да се на плочи налазе имеан 89 становника Добоја убијених само зато што су били Јевреји, те да је међу њима било љекара, ветеринара, угоститетља, фијакериста, трговаца, домаћица...

Атијас је поручио да се са овог мјеста шаље порука да се овакав злочин више никада и никоме не деси.

"Генерације морају да живе заједно, да свако у својим вјерски објектима испољава своју вјеру и не желим да се нико иза вјере скрива јер све и једна вјера пропагира само једну ствар, а то је немојте да чините зло, а сви који раде мимо тога шаљу лажну поруку",поручио је Атијас.

Давидовић каже да је добојска јеврејска заједница једна од најенергичнијих, због чега је и одлучено да се финансијски помогне постављање данашње спомен-плоче како би се подсјетили на сва дешавања која су задесила јеврејско становништво у БиХ.

"У том смислу наставићемо да радимо на санацији њихових гробаља широм Републике Српске. То је велики пројекат, радићемо константно годишње и на финансијској помоћи за културне манифестације, изложбе, како би успоставили једне уравнотежене нормалне односе на овим просторима и показали да је суживот могућ", навео је Давидовић.

Генерални секретар Јеврејске заједнице БиХ Елма Софтић Кауниц указала је на важност културе сјећања на жртве како се злочини не би поновили.

Након откривања спомен-плоче положени су и вијенци.

Догађају су поред представника вјерских заједница присуствовали и представници Градске управе, одборници у Скупштини града, припадници Полицијске управе Добој, представници ОЕБС-а, невладиних организација и друге званице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана