Добар род и виша цијена чувају производњу

Данијела Бајић
Добар род и виша цијена чувају производњу

БАЊАЛУКА - Због повољних временских услова берба дувана на пољима у Посавини и Семберији почела је нешто раније у односу на лани, а према првим процјенама и род и квалитет би овог љета могли бити доста добри, што произвођачима уз бољу откупну цијену даје додатни мотив да наставе са узгојем ове културе.

Невријеме, које је у неколико наврата протутњало Српском и уништило бројне културе, ове године је заобишло поља дувана, у која берачи ових дана полако улазе.

Директор бијељинског предузећа “Дуван”, које је годинама организатор производње ове културе, Чедо Готовчевић рекао је за “Глас Српске” да ове године очекује да принос дувана буде 150 килограма по дунуму, односно 1.500 по хектару.

- Откупна цијена дувана је већ формирана и она би требало да буде нешто виша у односу на лани. Рачунамо да ће просјечна трећа класа дувана, са нашом цијеном од пет марака те са подстицајем ресорног министарства и локалне заједнице, износити више од шест марака, а за оне који су у ПДВ-у чак и седам марака по килограму - казао је Готовчевић, објашњавајући да се трећа класа, која је и најтраженија, узима као просјечан квалитет дувана.

Према његовим ријечима, ове године су веће и премије, како ресорног министарства тако и одређених локалних заједница.

- Задовољни смо потражњом дувана на свјетском тржишту. У посљедње три године извезли смо сав откупљени дуван, надамо се да ће тако остати и ове године - рекао је Готовчевић.

Прва класа дувана кошта око десет марака, док се друга, како је нагласио, креће око осам КМ по килограму.

Лука Павловић из Обудовца који се производњом дувана бави већ двије деценије, казао је да овакво вријеме погодује овој биљки којом је већ напунио двије сушаре.

- Производња дувана је скупља ове године, у односу на претходне, јер је цијена репроматеријала отишла за 200 одсто. Цијена дувана прије двије године је била ниска, али је и репроматеријал био знатно јефтинији - казао је Павловић, који има два хектара под овом културом.

Уз репроматеријал ове године је, истакао је он, отишла и цијена дневница за сезонске раднике.

- Берба дувана иначе траје по два-три мјесеца. Она се одвија постепено, како биљка сазријева, односно суши тако и ми беремо листове. Кад накупимо три-четири сушаре, а то би могло бити до почетка августа, онда преузима откупљивач - рекао је Павловић и додао да су лед и киша прошле године у мају и јуну уништили сав дуван.

Радници

Произвођачи кажу да су људи заинтересовани за производњу дувана, али се тешко одлучују јер је све мање радне снаге на нашем тржишту. Чедо Готовчевић каже да је бијељинско предузећа “Дуван” прије три године морало да прекине сопствену производу, јер није могло да нађе потребне раднике који би, између осталог, били задужени за бербу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана