До модерног и практичног дома уз помоћ архитекте

 Јана Кезић
До модерног и практичног дома уз помоћ архитекте

БАЊАЛУКА - Иако грађани Српске доскоро нису имали навику да ангажују архитекте и дизајнере при уређењу дома, већ су се највише ослањали на слободне процјене, ситуација се посљедњих година ипак промијенила, па са жељом да им животни простор буде не само лијеп него и функционалан, све чешће траже стручну помоћ.

Ријеч је о послу који изискује много труда, смисла за детаље, али и одговорности, а за услуге осмишљања животног простора грађани у просјеку морају да издвоје од 30 до 60 КМ по квадрату. Иако су цијене нешто више него лани, грађани у земљама региона за услуге архитекте издвајају чак око 60 евра по квадрату.

Инжењер архитектуре и дизајнер из Бањалуке Милан Тешановић, који нуди услуге уређења ентеријера, екстеријера, 3Д моделовања, савјетовања те пројектовања, за “Глас Српске” је потврдио да грађани знатно чешће траже помоћ него претходних година.

- Постали су веома свјесни колико је битно видјети простор у 3Д моделу прије саме реализације и заиста је доста већа потражња. Клијенти на тај начин могу и да уштеде, јер када погледају снимак, могу исправити неке ствари које нису испале онако како су замислили - казао је Тешановић.

Постоје људи који, како каже, уопште немају представу у ком смјеру желе да иду, али, с друге стране, има и оних који имају јасну визију, али им треба неки савјет и помоћ због димензија и уклапања боја.

- Више зову млади брачни парови који су се недавно одлучили да узму некретнину и желе да формирају свој животни простор, да буде лијеп, али и функционалан - рекао је Тешановић додајући да је велики број позива имао и за уређење дјечјих соба. Људи се углавном, прича Тешановић, сусрећу са проблемом малих површина, соба и станова па помоћ траже јер желе да тај простор максимално искористе, те да у оквиру њега имају више простора за складиштење, што је и најбитније.

Да грађани све чешће траже помоћ стручњака, сагласан је и архитекта Раде Валан из Бањалуке.

- Воде се тиме да, када већ издвоје одређену суму новца коју уложе у стан, онда издвоје још мало и позову архитекту, јер желе да уреде свој простор како треба, савремено и функционално - рекао је Валан.

До сада су станови, како каже, уређивани комадним намјештајем, а данас доста столара намјештај ради по мјери.

- У том случају се боље искористи простор и све се лијепо упакује, па осим што буде функционално, и изгледа лијепо - казао је Валан додајући да више зове млађа популација, док старија савјет и помоћ тражи ако је “натјерају” млађи.

Иако су цијене нешто више него лани, грађани су спремни да одвоје новац за уређење свог простора, јер размишљају на тај начин да се то не ради сваки дан, него се прави за наредних 10 или 20 година. 

Власница фирме ПОЛИС и архитекта из Бањалуке Миомирка Драгомировић Трбић каже да их грађани највише ангажују за пројекте кућа. Када је ријеч о уређењу унутрашњег простора, истиче да грађани томе придају више значаја од када је на ТВ-у почело емитовање емисија с том тематиком, па се може рећи да је то сада и модерно.

Бањалучанка Љиљана Благојевић каже да је ове године ангажовала архитекту када је одлучила да од 100 квадрата на доњем спрату куће направи два мања стана.

- Нисмо могли сами да осмислимо план, јер су нам мокри чворови били највећи проблем, а и жељели смо да избјегнемо рушења и бушења по кући, тако да нам је помоћ стручњака била неопходна - казала је Благојевићева додајући да су захваљујући архитекти добили најбоље могуће рјешење.

Удружење

Миомирка Драгомировић Трбић каже да проблем представља чињеница што у њеној бранши не постоји регистровано удружење.

- Недавно смо опет покушали да на нивоу Српске формирамо комору, али од надлежног министарства никако да добијемо сагласност - казала је Драгомировић Трбић додајући да због незадовољавајућег положаја архитеката доста људи напушта ту струку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана