Требиње: До краја сљедеће године завршетак нове болнице, обезбијеђено свих 128 милиона КМ

Срна
Требиње: До краја сљедеће године завршетак нове болнице, обезбијеђено свих 128 милиона КМ

ТРЕБИЊЕ - Изградња нове болнице у Требињу тече добрим темпом и требало би да буде завршена по плану, до краја сљедеће године, изјавио је помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Милан Латиновић, истичући да је обезбијеђено свих 128,4 милиона КМ за комплетан пројекат.

Латиновић је данас, приликом обиласка градилишта нове болнице, рекао да паралелно са грађевинским радовима теку и припреме за испоруку нове медицинске опреме, те да предстоје унутрашњи радови.

“У новој болници биће инсталирана савремена дијагностичка опрема, магнетна резонанца, ЦТ и ултразвучни апарати, мамографи, а велики искорак је да ће имати и интервентну кардиологију”, навео је Латиновић.

Он је рекао новинарима да се паралелно ради и на усавршавању медицинског кадра, те да би у почетку требало да буду ангажовани и кадрови из других дијелова Српске, али и Србије и Црне Горе, гђе ће имати добре услове за рад.

Директор требињске болнице Недељко Ламбета истакао је да се ради све да се грађанима Требиња и Херцеговине обезбиједи најбоља здравствена заштита јер ће у новој болници, између осталог, бити и шест операционих сала, али и ангио-сала, која не постоји у Херцеговини.

Он је рекао да се упоредо са радовима спроводи и систематизација кадра у требињској болници, те додао да сада имају 52 љекара, од који 47 на специјализацији, што их чини установом са највише специјализаната у Српској, након Универзитетског клиничког центра у Бањалуци.

Он је подсјетио да је недавно било расписано и неколико конкурса за средњи медицински кадар, те навео да многи од њих већ иду и на усавршавања у Бањалуку, а да неки треба да иду и у Београд.

“Идеја је да крајем сљедеће године, када овај објекат буде пуштен у рад, одмах кренемо са радом”, истакао је Ламбета, те позвао младе љекаре и средње медицинско особље да се јаве за рад у требињској болници.

Он је захвалио републичким институцијама за помоћ и подршку.

Руководилац радова Вукота Пушара рекао је да су завршени груби грађевински, те да су у току занатски и инсталатерски радови, као и изградња фасаде и кровова, који теку по предвиђеном плану.

“Упоредо и ван градилишта радимо припреме за готове панеле који ће се добављати из Италије за операционе сале и интезивну његу који ће бити најсавременији”, навео је Пушара, те додао да ангажују локалне и најбоље подизвођаче радова за неке послове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана