До краја године отворити преговоре за чланство у ЕУ

Srna
Foto: Arhiva

БРИСЕЛ - Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто изјавила је да је увјерена да би тренутном динамиком рада Савјета министара крајем ове године требало да се отворе преговори за чланство у ЕУ.

Криштова је након Петог састанка Савјета за стабилизацију и придруживање између БиХ и ЕУ у Бриселу изјавила да данашњег састанка не би било да прошле седмице, у складу са уставним надлежностима, није профункционисао механизам координације, на којем су усаглашени ставови за данашњи састанак.

"Уз све бројне изазове које БиХ има као сложена земља, изнијела сам лични став да дијалог, међусобно уважавање, консензус и поштовање уставних надлежности доводи до напретка и у испуњавању реформских процеса, односно остварења циља ка ЕУ", рекла је Криштова на конференцији за новинаре.

Оцијенивши да је на састанку вођен отворен и конструктиван дијалог партнера из институција ЕУ и БиХ, Криштова је прецизирала да су отворене бројне теме на европском путу БиХ, спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању, те питања претприступне помоћи.

"Размотрили смо све оно што је фокус рада Савјета министара у периоду испуњавања 14 кључних приоритета", истакла је Криштова.

Она је навела да је на састанку детаљно информисала високе званичнике ЕУ шта је БиХ направила у овом тренутку када је ријеч о њеном европском путу и испуњавању 14 приоритета из мишљења Европске комисије, те да је за те напоре БиХ и њених институција добијена подршка.

"Још много тога морамо урадити, иницијативе и одлуке које смо усвојили треба да заживе, да их имплементирамо", закључила је предсједавајућа Савјета министара.

Она је најавила да би 25. јула требало да буде одржана сједница Савјета министара, која је, објаснила је, договорена кроз дијалог политичких лидера због новонастале ситуације у БиХ.

"Планирано је да се на њој нађе сет од четири закона који су скоро усаглашени, у завршној су фази", додала је Криштова.

Према њеним ријечима, план је био да се исти дан сазове и сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ како би оно што је договорено у Савјету министара прошло и кроз парламент.

"Лично мислим да је то пут и начин на који БиХ мора функционисати - кроз институције система и политички дијалог", рекла је Криштова, која је захвалила колегама у Савјету министара за предан рад, уважавање и дијалог.

Наводећи да су формиране радне групе за измјену изборног законодавства и ограничене уставне измјене којима би се спровеле одлуке Уставног суда БиХ и Европског суда за људска права и отклонила било каква дискриминација, Криштова је рекла да је радује што ће и тај посао у скором времену бити окончан.

"Желим рећи да таквим искораком стварамо претпоставке за брже и боље спровођење реформских закона којима се обезбјеђује владавина права и закона која се тичу поштовања људских права", рекла је Криштова.

Она је захвалила ЕУ на пакету енергетске подршке БиХ, те истакла да БиХ у контексту осигурања безбједног окружења подржава продужење мандата Еуфора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана