До када можете да промијените љекара

Срна
До када можете да промијените љекара

БАЊАЛУКА - Осигураници у Републици Српској који желе да промијене љекара породичне медицине, педијатра и гинеколога из било којег разлога могу то да учине од наредне седмице, па до краја октобра, речено је Срни у Фонду здравственог осигурања Српске.

Из Фонда су навели да је од ове године помјерен и скраћен редован период за промјену или избор љекара, (до сада је то било од октобра до краја децембра), с циљем ефикаснијег уговарања примарне здравствене заштите са здравственим установама.

-Захваљујући овим измјенама, Фонд ће почетком новембра располагати подацима о броју осигураних лица која су регистрована у тимовима породичне медицине, као и код педијатара и гинеколога - навели су из ове установе.

Из Фонда су истакли да ће то омогућити и да се процес уговарања заврши раније, односно да се уговори за примарну здравствену заштиту потпишу раније него претходних година.

-Финансијска вриједност уговора са домовима здравља и другим установама примарног нивоа првенствено зависи од броја регистрованих лица у тим установама - навели су из Фонда.

Из Фонда здравственог осигурања наводе да је и у овом скраћеном периоду промјена љекара породичне медицине, педијатра и гинеколога омогућена на једноставан начин - без навођења разлога.

-Потребно је попунити одговарајуће обрасце код новоизабраног љекара и овјерити их у Фонду. Осигураници код новог љекара могу да остварују здравствену заштиту од почетка наредне године (изузев ако нови љекар ради у истој установи као и претходни, онда није потребно чекати почетак године) - појаснили су у Фонду.

Навели су да и даље остаје могућност да осигураници могу, и мимо за то предвиђеног периода, да промијене љекара, али је тада потребно навести оправдан разлог за промјену, као што је промјена пребивалишта, престанак рада изабраног љекара и слично.

Из ове установе су подсјетили да грађани могу да се региструју у јавним и приватним установама са којима Фонд Српске има потписане уговоре за одређену дјелатност и избор љекара није условљен мјестом пребивалишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана