До индекса најтеже на медицини и економији

Данијела Бајић, Анита Јанковић Речевић
До индекса најтеже на медицини и економији

БАЊАЛУКА - Права битка за индексе јуче се одиграла у амфитеатрима медицинског, економског, али и електротехничког факултета, гдје је број пријављених кандидата знатно премашио предвиђене уписне квоте, а захваљујући доброј промоцији високошколских установа велико интересовање владало је и за нове и иновиране студијске програме попут географије, што претходних година није био случај.

На јавним универзитетима у Српској јуче су одржани пријемни испити, а на факултетима у оквиру Универзитета у Бањалуци за упис на првом року стигло је око 2.100 пријава.

Према ријечима портпарола бањалучког Универзитета Дарија Станковића највеће интересовање кандидати су показали традиционално за Медицински факултет, не рачунајући стране студенте који до почетка јула имају могућност да се пријаве.

- Велики број пријава стигао је и за Академију умјетности, Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет, Економски и Правни факултет те за студијске програме као што су психологија и предшколско васпитање на Филозофском факултету, као и за српски и руски језик. Такође за иновирани студијски програм географија претходних дана је стигло више пријава него што је прошле године уписано бруцоша - рекао је Станковић и додао да је најмање кандидата полагало пријемни на Рударском и Пољопривредном факултету.

Декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић казао је да је, као и претходних година, задовољан интересовањем кандидата који су углавном завршили средњу медицинску школу и гимназију.

- Највеће интересовање је за смјер медицина, затим дентална медицина, а имамо и довољан број пријављених за фармацију. Такође велики одзив је за и физиотерапију и радиолошку технологију - казао је Шкрбић.

Највише упражњених мјеста, додао је он, остало је за санитарну хемију, сестринство и бабиштво.

- Из ранијих година знамо да ћемо ова упражњена мјеста попунити већ на другом уписном року. Тако да вјерујем да ћемо ићи са проширењем листа студената у првој години, као што је то било и раније. Новина ове године је то што сад имамо значајан прилив страних студената који ће студирати на неким од студијских програма на енглеском језику - истакао је Шкрбић.

Одзивом кандидата у првом року задовољни су и на Природно-математичком факултету у Бањалуци, посебно ако се узму у обзир нови и иновирани студијски програми, за које су, како је истакао декан Горан Трбић, прилично касно добили лиценцу.

- Веома велико интересовање ове године имамо и за биологију те просторно планирање. Генерално гледајући, пријављено је више студената у првом року него лани, а све захваљујући доброј промоцији наших студијских програма - казао је Трбић.

Информацију о броју кандидата који су јуче полагали примјени испит на факултетима у оквиру Универзитета у Источном Сарајеву нисмо добили, али декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић за “Глас” каже да је већ извјесно да ће због великог интересовања тражити проширење листе за студијски програм медицине, баш као и претходних година.

- На провјери знања била су 163 кандидата која су конкурисала за студиј медицине, а мјеста има за њих 110. У току је селекција, али судећи према прелиминарним резултатима дјеца су добро урадила тестове и пало  их је свега петнаестак. Међу пријављеним кандидатима су млади из цијеле Српске, а посебно нам је драго што је 35 одсто дјеце из Црне Горе и Србије - рекао је Бокоњић. Додао је да ће данас пријемни испит полагати око 100 кандидата који су конкурисали за друге студијске програме.

- И ту очекујемо да попунимо мјеста на дефектологији и стоматологији у првом уписном року, док ће када је ријеч о здравственој њези вјероватно остати неколико мјеста за други уписни рок - навео је Бокоњић и истакао да ће страни студенти пријемни испит полагати у јулу и септембру.

Други уписни рок

Други уписни рок биће организован крајем августа на факултетима који у првом року не упишу планиран број студената. По потреби факултети у Српској, као и претходних година, организоваће и трећи уписни рок. Упис на други и трећи циклус студија, за који је предаја докумената почела 19. јуна, трајаће до 6. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана