До 11. марта продужена пријава за пројекат спајања дјеце Космета и Српске

СРНА
Foto: arhiva

ШАМАЦ - Бањалучки Одбор за помоћ Косову и Метохији продужио је до 11. марта рок за пријаву за пројекат "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске", рекао је Срни предсједник Одбора Милорад Арлов.

Он је прецизирао да су рок продужили на приједлог више локалних заједница које по основним школама спроводе анкете како би утврдиле у којем броју ће бити домаћини српској дјеци са Косова и Метохије и из града Глина на Банији. У року који је био предвиђен до данас пријавило се осам локалних заједница, и то градови Градишка, Требиње, Бањалука и Приједор, те општине Пелагићево, Шамац, Соколац и Прњавор.

"Овај пројекат захтијева велику организацију која подразумијева и одобрење под посебним условима уласка дјеце са Косова и Метохије у Републику Српску и БиХ, које одобрава Савјет министара", рекао је Арлов. Он је напоменуо да до краја марта морају завршити припрему и имати спискове дјеце, које ће ове године бити више од 500 у пратњи око 50 просвјетних радника са цијелог Космета.

"Одбор је одлучио да ове године пружи прилику оним српским срединама са Косова и Метохије чија дјеца нису прошле године била обухваћена овим пројектом, али ће поштовати и молбе локалних заједница из Српске које желе угостити дјецу са Космета по њиховој жељи. Апелујемо на српске основне школе на Косову и Метохији да 10. пројектом буду обухваћена дјеца из вишечланих српских породица и одлични ученици у доби од 10 до 15 година", рекао Арлов.

Он је истакао да ће пројектом бити обухваћена дјеца и млади са потешкоћама у развоју из Удружења родитеља "Подржи ме", за које граде Дневни центар "Подржи ме - 9.јануар" у Косовској Митровици. Пројекат "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске", који се ове године спроводи 10. пут, биће реализован од 25. јуна до 3. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана