Ђурић: Дјеца уносе лажне податке да би се регистровали на интернет платформе

Срна
Ђурић: Дјеца уносе лажне податке да би се регистровали на интернет платформе

ДОБОЈ - Кривична дјела угрожавање безбједности путем друштвених мрежа креирањем лажних профила, дјечија порнографија и повреда приватности дјетета, само су неки од начина злоупотребе интернета, изјавио је инспектор Сектора криминалистичке полиције у Полицијској управи Добој Озренко Ђурић.

Ђурић је рекао новинарима да млађа лица најчешће отварају лажне профиле на друштвеним мрежама како би анонимно објављивали одређене садржаје о својим вршњацима.

Говорећи о вршњачком насиљу, Ђурић је указао на значај подршке родитеља који су прва адреса којој ће се дијете-жртва обратити.

"Родитељи треба да утичу на рад и спознају интернета код дјетета кроз разне активности", навео је Ђурић, који је данас у холу Средњошколског центра у Добоју одржао предавање за ученике првих разреда о теми "Безбједност дјеце у дигиталном свијету" са фокусом на дјечију порнографију и вршњачко насиље преко друштвених мрежа.

Он је истакао да правила кориштења свих друштвених мрежа и платформи забрањују регистровање налога млађима од 13 година, додајући да дјеца уносе лажне податке како би прегледали или постављали садржаје.

"Санкција у овој области има у зависности од тога како тужилаштво квалификује кривично дјело - да ли је угрожавање безбједности, повреда приватности или неко друго кривично дјело из области дјечије порнографије", рекао је Ђурић.

Педагог у Угоститељској школи Мирослава Јеринић Ђукић каже да се у пракси сусретала са дјецом која су исмијавана преко друштвених мрежа.

"Један ученик је прошле седмице пријавио да постоји профил на `Инстаграму` који служи за исмијавање свих ученика Средњошколског центра, што нама није било свеједно и циљ данашњег предавања је свакако да се дјеци приближе све негативности таквих радњи", рекла је Ђукићева.

Она појашњава да се међу фотографијама вршњака налазе и оне снимљене у унутрашњости објекта и да су коментари ученика на њих крајње увредљиви.

Директор Економске школе Тијана Васиљевић Стокић нагласила је да је данашње предавање вид превентивне активности како би се ученици, као најрањивија категорија, здраворазумски понашала у дигиталном свијету.

Она је навела да школа има усвојен протокол понашања у појавним случајевима дигиталног вршњачког насиља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана