Ђурђевић: Страдање Пожарнице никада не смије бити заборављено

Срна
Foto: РТРС

ТУЗЛА - Страдање Пожарнице и српског народа на простору Тузле никада не смије бити заборављено, рекао је предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић на Илинданском сабору који је данас организован код обновљеног храма Вазнесења Господњег у том мјесту код Тузле.

Ђурђевић је подсјетио да је прије рата у Пожарници било 1.000 српских домаћинстава, а данас их је свега око 60, али да је Завичајно удружење Тузлака успјело да обнови храм и да поново окупи људе.

Он је навео да је Храм Вазнесења Господњег порушен за вријеме рата, али да се данас ту поново окупљају људи за Илиндански сабор који је био један од најпознатијих сабора у тузланској регији.

"Обновљени храм треба да нас подсјећа на то да морамо да чувамо своју вјеру, традицију и постојање на овим просторима", навео је Ђурђевић на "Фејсбуку".

Прослави је присуствовао и Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије који је са Ђурђевић преломио славски колач. Претходно је око храма прошла литија.

Сабор су организовали Епархија зворничко-тузланска и Завичајно удружење Тузлака.

Храм, чија обнова и даље траје, миниран је у рату 1994. године.

Свештеник Никола Чекетић, који се као дијете вратио са породицом у Пожарницу, рекао је да је храм миниран ван ратних дејстава, фреске потпуно уништене и оскрнављене, објављено је на сајту Епархије.

Према његовим ријечима, обнова траје од 2015. године, а остало је да се још уради живопис.

Сабор је и ове године организован са жељом да се његује љубав према завичају, а да обновљена црква буде мјесто окупљања тузланских Срба.

То је значајан дан за све оне који су живјели на тим просторима прије рата, јер је Илиндански сабор важио за један од најзначајнији догађаја за Србе тузланске регије, кажу из Организационог одбора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана