Ђoрђевић: Српској не пријете поплаве

Анита Јанковић Речевић
Ђoрђевић: Српској не пријете поплаве

БАЊАЛУКА - Нагло захлађење и киша у Републици Српској посљедица су великог циклона од којег страхује централна Европа гдје је за наредне дане најављена снажна олуја и јаке падавине, али домаћи метролози увјеравају да велико невријеме неће стићи у наше крајеве те да не постоји ризик од поплава.

Метеоролог у Хидрометеоролошком заводу РС Милица Ђoрђевић каже за „Глас“ да дешавања у централној Еворпи и Српској нису ни приближно слична, наводећи да нема потребе за специјалним реакцијама.

- Хладно јесте, кишовито такође али за сада нема разлога за бригу. С обзиром да је дуготрајна суша била у нашем региону све ријеке су на изузетно ниским нивоима тако да количина кише која је пала током ноћи и које ће падати у данима викенда не представљају за нашу земљу опасност – увјерава Ђoрђевићева.

Она је истакла да се сутра очекује мањи интезитет падавине, а јача киша најављена је за недјељу у већини предјела. Ђурђевиђева је нагласила да ће захлађење трајати од седам до десет дана

- Највеће количине кише у недјељу се очекују  дуж цијелог сјевера, односно у широј регији око ријеке Саве. Понегдје због веома обилних падавина у кратком интервалу може доћи до проблема са отицањем воде у градским зона и евентуално до пораста мањих бујичних водотокова – рекла је Ђoрђевићева и додала да је ноћас највише кише пало у Новом Граду око било 85 литара по квадратном метру.

Она је нагласила да интензивне падавине у централној Европи трају већ неко вријеме, нарочито у појединим дијеловима Њемачке, Аустрије и Словачке, гдје се и у наредних неколико дана очекују веома обилне падавине због чега се фокус ставља на слив Дунава због могућих поплава. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана