Ђубриво стигло у посљедњи час

Милош Васиљевић
Ђубриво стигло у посљедњи час

ГРАДИШКА - Први контингент минералног ђубрива стигао је јуче у Градишку из Турске, што ће уз ниже цијене ублажити муке пољопривредника који су се уз скупу сјетву ове сезоне суочили и са несташицом репроматеријала.

Ратари који су као озебло сунце очекивали да ђубриво стигне у Српску кажу да је стигло у посљедњи час, али да је боље и сада него никад. 

- Жељно очекиване количине минералног ђубрива из Турске стигле су и свакако да ће пољопривредници то да искористе. Потребно је што прије обезбиједити додатне количине да се на вријеме складиште и припреме за другу прихрану пшенице, али и јарих усјева, прије свега кукуруза, соје и сунцокрета - казао је предсједник Савеза  удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић.

Рекао је како је очекивано да цијена буде повољнија него тренутна понуда на тржишту јер су набавне цијене у Турској ниже.

 - Надамо се да ће се испоштовати захтјеви пољопривредника да се ограниче трговачке марже на осам одсто. То би много помогло када имамо високе услове минералних ђубрива, а цијена горива свакодневно расте. Прољетна сјетва је скупља и до 70 одсто у односу на претходну годину - рекао је Маринковић за “Глас Српске”.

Произвођач из градишког села Машићи Душко Бањац каже да је минерално ђубриво и те­ како добродошло.

- Није касно за азотна ђубрива, за остало јесте. Брдски крајеви још нису посијали кукуруз тако да ће и њима добро доћи. У сваком случају ово је за сваку похвалу. Тешко је стање, киша је неопходна, поврће већ увелико наводњавамо. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС ради добар посао јер на вријеме исплаћују подстицајне мјере - рекао је Бањац.

Предсједник Удружења мљекара Српске Владимир Усорац рекао је за “Глас” да је цијена ђубрива највећи проблем. 

- За кукуруз није касно, за остало јесте. Мљекари су пред затварањем, цијена од 70 фенинга по литру колико је сада није довољна ни за нулу. Да би се покрили трошкови производње мора бити минимум 95 фенинга - рекао  је Усорац.

Испоруци првог контингента присуствовао је министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац који је рекао да је то резултат контакта српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са турским предсједником Ердоганом на недавном самиту у Анталији. Додао је да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС адекватно реаговало по овом питању.

- Ресорно министарство је на захтјев Владе Српске извршило све припремне активности да би се спољнотрговински промет могао одвијати у складу са Споразумом о слободној трговини са Турском - рекао је он.

Представник компаније “Голић трејд” Александар Голић казао је да су из Турске стигле прве количине од 3.000 тона минералног ђубрива КАН за прихрану биљака.

- Цијене овог ђубрива биће ниже од актуелних тржишних цијена за 15 до 20 одсто - рекао је Голић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана