Ђокић: Жаљење што није подржана заштита виталног националног интереса у НСРС

ГС
Foto: ГС

БАЊАЛУКА – Петар Ђокић, предсједник Социјалистичке партије, изразио је жаљење што није подржана заштита виталног националног интереса у Народној скупштини Републике Српске.

"Изражавамо жаљење што у Народној скупштини Републике Српске партије опозиције нису подржале заштиту виталног интереса који је тражио српски члан Предсједништва Милорад Додик", рекао је Ђокић послије састанка владајуће коалиције у Бањалуци

Сматрају, каже, да је пропуштена прилика да се покаже јединство у односу према институцији члана Предсједништва БиХ зато што су у свим претходним мандатним периодима, када су други обављали функцију члана Предсједништва, а нису из партија коалиције, увијек били солидарни и подржавали његов став.

"Додик је као одговоран човјек у Предсједништву БиХ у контексту политичких збивања у БиХ која су посебно постала сложена, а манифестује их велики притисак на Републику Српску и да пристане на рјешења која су изван Дејтонског споразума, реаговао неколико пута и тражио да у Народној скупштини буде потврђен његов став у Предсједништву БиХ", рекао је Ђокић.

Он је додао да жале због тога што опозиција овај пут није жељела да подржи тај став.

"Очекујемо да ће опозиционе партије схватити важност улоге институције члана Предсједништва БиХ јер он представља српски народ, односно Републику Српску и да се више таква појава неће дешавати, већ да ћемо имати потпуно усаглашен приступ и подршку коју треба да добије српски члан Предсједништва у Народној скупштини", истакао је Ђокић.

Такође, сматрају да у наредном периоду треба позвати све политичке партије у Републици Српској да заједно дефинишу изјаву којом би осудили мијешање било кога у унутрашња питања у БиХ, било које амбасаде, државе, посебно ако то неовлаштено чине поједине државе узимајући себи за право да креирају друштвено политичке односе у БиХ на начин како то желе њихове државе.

"Позваћемо све партије, и власт и опозицију, да једном изјавом осуде такво понашање јер је то најбољи начин да заштитимо политички интегритет наше државе и нас који овдје живимо јер имамо право на слободан избор својих политика", рекао је Ђокић.

Владајуће партије у Српској остају при политичким одлукама на основу којих је донесен Закон о непокрентој имовини у Републици и захтијевају од свих органа у Републици Српској, који су за то оперативно задужени, да га проводе од времена када формално буде на снази.

Владајућа коалиција сматра да Изборни закон има све мање времена да буде мијењан, али су мишљења да је дискриминаторски и да на тај начин нису створени сви предуслови за слободне, демократске и фер изборе у БиХ.

"У том смислу подржавамо напоре ако је могуће нешто промијенити", додао је Ђокић.

Очекују, каже, и да Влада Републике Српске у што скорије вријеме изађе са ставом колико ће можи повећати пензије у Републици Српској у овој години.

"Став коалиције је да се максимално заштите социјално најугорженије категорије становништва у Републици Српској, посебно пензионери и очекује да Влада веома брзо донесе одлуку којом ће се повећати пензије", рекао је Ђокић и додао да су очекивања да се обрати пажња и на друге социјално угрожене грађане.

Владајућа коалиција у Републици Српској данас је изразила забринутост због могућности да неке међународне снаге у БиХ обављају одређене активности као што су самоиницијативна хапшења функционера Српске или да предузимају неке друге насилне радње према њима, рекао је предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић.

Састанку су присуствовали предсједници СНСД-а Милорад Додик, Социјалистичке партије Петар Ђокић, НДП-а Драган Чавић, НПС-а Дарко Бањац, затим замјеник предсједника Демоса Споменка Стевановић, потпредсједник Уједињене Српске Милан Петковић, те чланови страначких руководстава.

Састанак је одржан у просторијама Социјалистичке партије.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана