Ђокић: Убиство 13 српских бораца ријетко запамћен злочин

Срна
Foto: Срна

БРЧКО- Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је убиство 13 српских бораца 1993. године у Грбавици код Брчког ријетко запамћен облик ратног злочина, за који очекује да ће надлажне правосудне институције правично казнити злочинце.

Ђокић је навео да је обавеза свих да се на данашњи дан окупљају на мјесном гробљу у Грбавици да би одали почаст онима који су страдали прије 29 година.

"Они су се тога дана срели са ужасном смрћу јер су живи заробљени и мучени, те убијени. То је ријетко запамћен облик ратног злочина који се догодио над нашим комшијама, браћом, сродницима", изјавио је Ђокић, који је присуствовао парастасу и полагању вијенаца на централном спомен-обиљежју.

Он је навео да је данашњи дан најтрагичнији у историји овог подручја, те се доласком на ово мјесто показује да херојски чин и жртвовање за слободу српских бораца никада неће бити заборављени.

"Ми смо у обавези да због њихове жртве чувамо мир, стабилност и да у миру и слози живимо будуће дане", рекао је Ђокић и додао да правда за овај тешки злочин још није достигнута.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић рекао је новинарима да је данашњи дан важан за све Србе на подручју дистрикта и прилика да се присјете жртве бораца који су пострадали само зато што су Срби.

Он је навео да је ово и прилика да се сагледа однос правосудних институција БиХ, да покажу непристрасност, односно да ли Срби могу рачунати да су равноправни у БиХ и да граде заједнички БиХ на основама како је то Дејтонски споразум предвидио.

Милић је истакао да су правосудне институције БиХ за сада пале на том задатку.

"Ово је порука за нас коју на одређен начин учествујемо у креирању политичких процеса на простору Републике Српске, Брчко дистрикта и БиХ да морамо бити сложни и да заједнички градимо бољу будућност", рекао је Милић.

У Бодеришту код Брчког на данашњи дан 1993. године заробљено је 13 српских бораца из Грбавице. Без обзира на договорену размјену, Срби из Грбавице су масакрирани и убијени.

Стравичан масакр над припадницима Војске Републике Српске из овог краја починили су припадници такозване Армије БиХ.

Из насеља Грбавица у посљедњем рату погинуло је највише Срба у пријератној општини Брчко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана