Ђокић у Москви са представницима "Зарубежњефта"

Срна
Ђокић у Москви са представницима "Зарубежњефта"

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић данас ће се у Москви састати са представницима компаније "Зарубежњефт", речено је Срни у ресорном министарству.

Ђокић је раније рекао да је током састанака које је имао у Русији констатовано да Српска није допустила да БиХ уведе санкције Русији и да ће та политика остати, за шта је руска страна захвална и спремна да пружи неопходну подршку Српској у наредном периоду.

-Они веома цијене тај став Републике Српске и њеног руководства, посебно предсједника Републике Српске Милорада Додика, и у том смислу захваљују и спремни су да нам пруже подршку и помоћ која нам је неопходна у наредном периоду - рекао је Ђокић, који се налази у вишедневној посјети Русији.

Он је истакао да је Русија држава која је стваралац међународног поретка послије Другог свјетског рата заједно са још двије супер силе и да као таква има право да спријечи појаву неофашизма и да се бори против свих видова неправде који могу да угрозе међународне односе.

-Русија има потребу и интерес да ради на заштити својих права, а на тај начин пружи подршку и другим обесправљеним и државама и народима у свијету - закључио је Ђокић.

Министар енергетике и рударства Српске рекао је да је током разговора са представницима Нижњеновгородске и Свердловске области у Руској Федерацији констатовано да постоји обострани интерес за унапређење или успостављање међусобне економске и сваке друге сарадње.

Ђокић је навео да је са замјеником губернатора Свердловске области Василијем Валеријевичем Козловом разговарао о будућим активностима успостављања и развоја сарадње Српске и Свердловске области јер постоји обострани интерес за унапређење економске сарадње, али и у области образовања, науке и културе.

Додао је да је посјетио компанију "Свел", која производи трансформаторе и остале високонапонске и нисконапонске опреме, гдје је разговарао са директором компаније Антоном Павловичем Туголуковим.

Ђокић је навео да ће у оквиру посјете сајму привреде ИННОПРОМ имати прилику да разговара са руским премијером Михаилом Владимировичем Мишустином, који ће се обратити свим учесницима овог великог сајма.

О унапређењу сарадње, Ђокић је у Нижњеновгородској области разговарао са представницима ове области, попут предсједника законодавне скупштине Јевгенијем Борисовичем Љуљином, представником руског Министарства спољних послова у Нижњем Новгороду Маловим Сергејем Гераљдовичем, те директором Департмана спољних веза Нижњеновгородске области Олгом Гусевом.

-Разговарали смо о даљем унапређивању сарадње између Нижњеновгородске области и Републике Српске.

Констатовали смо да је досадашња сарадња на изузетно високом нивоу и да постоји простор за даље унапређење и развој сарадње у различитим областима, попут привреде, образовања, научно-технолошког развоја, културе и осталих - навео је Ђокић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана